Wat zijn de verschillen tussen een vangnetregeling en een maatwerkregeling?

In het arbo- en verzuimbeleid heeft de werkgever de keuze tussen een vangnet- of een maatwerkregeling. Het voornaamste verschil is de mate van regie die de werkgever neemt en de rol van van de arbodienst. Wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden om van de maatwerkregeling gebruik te maken, valt u verplicht onder de vangnetregeling. Bij deze regeling wordt u ondersteund door één arbodienst die u ondersteunt bij de arbotaken. Deze regeling mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde arbodienst en deze arbodienst schakelt de kerndeskundigen in om u als werkgever en uw medewerkers te ondersteunen bij de verplichte kerntaken. Voor PMO’s en de RI&E mag u wel weer zelf kerndeskundigheid elders inkopen.
De kenmerken van een vangnetregeling zijn:
  • De werkgever sluit een contract af met een wettelijk gecertificeerde arbodienst. Die biedt onder andere bijstand bij verzuim, de RI&E en keuringen (aanstellingskeuringen en Periodiek Arbeid Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO)).
  • Binnen de vangnetregeling worden de administratieve processen rond het verzuim, inclusief het vastleggen van gegevens in een geautomatiseerd systeem, meestal door de werkgever uitbesteed aan de arbodienst;
  • Daarnaast kan de arbodienst wettelijk verplichte kerndeskundigen zoals de bedrijfsarts inschakelen;
  • Op de keuze van de arbodienst is het instemmingsrecht van de OR van toepassing.
Bij een maatwerkregeling geldt:
  • De werkgever heeft meer opties en kan de inschakeling van kerndeskundigen zelf regelen. Er is hierbij altijd een contract nodig met een bedrijfsarts voor bijstand bij de verzuimbegeleiding, aanstellingskeuring en PAGO. Dit kan door deze in dienst te nemen, door deze extern in te huren of via een arbodienst in te schakelen;
  • Voor de maatwerkregeling moet de werkgever overeenstemming bereiken met de OR of Personeelsvertegenwoordiging (PVT). Het overeenstemmingsrecht is sterker dan het instemmingsrecht. Zonder overeenstemming komt er geen maatwerkregeling, ook een gang naar de kantonrechter is daarbij niet mogelijk. De overeenstemming met de OR over de maatwerkregeling moet elke vijf jaar worden vernieuwd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 269 vragen en antwoorden over ARBO: Wet- en regelgeving.