Besturing gaat over de richting en de kwaliteit van de organisatie en wat dat betekent voor de mensen. Het betreft de manier waarop de mensen inhoud geven aan strategie, structuur, cultuur en systemen om de organisatie te versterken. Wat zijn de succesfactoren voor de besturing van bedrijven en instellingen? Voorbeelden en praktijkervaringen van sturing op verantwoordelijkheid. Bestuurlijke wijsheid, bestuurlijke drukte en bestuurlijke ellende: Knelpunten en valkuilen.
Hulpmiddelen voor een effectieve besturing zoals voorbeeldgedrag een goed verhaal en een slim organisatieontwerp. Selectie van artikelen, recensies, interviews en cases. Besturing verandert: trends en tips.
Inhoudsopgave besturing
Hoe verandert besturing? Trends en tips
Wat zijn de trends? Zie de volgende bijdragen:
- Leiderschap: de trends
Strategie, businessplanning, innovatie, besturing en organisatie-ontwerp op de schop - Missie, visie, kernwaarden: de trends
De trend is ‘Right on target!’
Anders organiseren en anders managen
Bij de trends leest u over beter en anders organiseren. Daarmee is veel winst te behalen. We willen betrokkenheid, binding, initiatiefkracht en motivatie. Ook factoren als de menselijke maat en versterking van de verantwoordelijkheid van de professionals in de uitvoering blijken belangrijk. Hier ligt ongetwijfeld een gebied dat buitengewoon interessant is voor bestuurders omdat het rechtstreeks verbonden is met concurrentiekracht. Ook andere manieren van managen doen dan hun intrede. Zie de voorbeelden in Sturen op verantwoordelijkheid.
Hierbij past het vraagstuk van de samenhang tussen strategie, structuur, cultuur en systemen. De volgende 2 artikelen verschaffen inspirerende inzichten en ervaringen.
- Nieuw organiseren
Hoe is het met de wisselwerking tussen technische, organisatorische en andere factoren. Werken ze elkaar tegen of versterken ze elkaar juist? - Concurrentiekracht en innovatief organiseren
Hoe organiseren zodat strategie, structuur, cultuur en systemen elkaar aanvullen en versterken in hun uitwerking op gedrag en houding.
Bestuurlijke ellende of bestuurlijke wijsheid
Nog grotere narigheid staat beschreven in ‘Beter bestuur of verhuftering’ Of dit type van verloedering voortkomt uit het ontbreken van moreel kompas of aangezwengeld wordt door ‘groupthink’ & ‘tunnelvisie’ blijft een belangrijke vraag. Geen wonder dat er veel aandacht is ontstaan voor tegenspraak en moreel kompas.
Succesfactoren en valkuilen
Bestuurders zijn van oudsher vooral bezig met de strategie en structuur. Cultuur en systemen worden vaak overgelaten aan de specialisten van HRM, ICT en Finance. Goede besturing houdt in dat de vier aspecten in hun samenhang worden overzien en bestuurd. Dat dreigt er wel eens bij in te schieten.
Over het algemeen wordt er met het cultuurelement onhandig, zo niet verkeerd, omgegaan. Daarbij komt dat de verwarring over cultuurverandering onder specialisten groot is. Talloze mislukte cultuurtrajecten getuigen van ‘the state of the art’. De vraag om meer motivatie en betrokkenheid blijft onbeantwoord. Innovatie gaat traag, een cultuur van ‘met elkaar ertegenaan’ ontbreekt. Actie is gewenst!
Bij elk systeem is de hamvraag: Versterkt dit systeem daadwerkelijk mens en organisatie? De ICT legacy baart veel bedrijven zorgen; ondertussen stagneert de digitale transformatie. Het performance management systeem met de talloze indicatoren werkt te vaak onbevredigend. De vuistregel ‘KISS’ blijkt niet haalbaar. Wat doen wij eraan?
De rimram van beoordelingssystemen, functioneringsgesprekken en andere HRM systemen wordt door sommige bedrijven afgeschaft. Moeten wij er dan ook niet mee stoppen?
Herkent u een paar van deze besturingsvraagstukken? Aanpakken dus! In die onderdelen van de economie waar verandertempo en concurrentiedruk het hoogst zijn, heeft men al ervaring met andere manieren om de talloze problemen die hier liggen op te lossen. Lees over de trends die voor bestuurders belangrijk zijn in de volgende sectie.
Besturing: inzichten, voorbeelden, tools en tips
Op deze pagina vindt u een selectie van artikelen over besturing. Een bestuurder kan zich niet met alles bezighouden. Focus is belangrijk. Toch nog drie gebieden die bijna onvermijdelijk het pad van de bestuurder kruisen: Samenwerken met andere organisaties, Digitale transformatie en Duurzaam ondernemen.