Permanent Bèta of scrummen zonder einde?

Cover stories

Een van de ‘vervelende’ gevolgen van de VUCA wereld is dat alles zo snel verandert dat je eigenlijk nooit lekker de tijd hebt iets goed te doordenken, goed te bediscussiëren en te analyseren voordat je tot besluitvorming en implementatie komt. Want als je lang doet over besluitvorming, of over iets uitdenken… dan heeft de ontwikkeling je alweer ingehaald. Of je wordt ingehaald door een concurrent die het proces sneller doorlopen heeft dan jij.

En dat betekent dat de traditionele manier van werken echt behoort tot de traditie. Traditie waar we op terug mogen kijken als de ‘tijd waarin we nog alles in detail doordachten’, maar die echt behoort tot het verleden. 

Zo kan ik mij uit mijn eigen praktijk als interimmer bij een grote verzekeringsmaatschappij herinneren dat het bestuur zocht ...

Heleen Kuiper
Pro-lid
Mooi beschreven Marischka! Vroeger moest je organisaties altijd uitleggen dat het belangrijk is om wendbaar te zijn maar Corona en de Oekraine oorlog hebben helaas voor veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk gezorgd die mensen meteen snappen... Bij CoreChange gebruiken we het motto: Is het veilig genoeg om te proberen, wetende dat je altijd bij kunt sturen? En soms is het antwoord dan Nee (bv als je je afvraagt of jongeren kunnen gaan dansen op de dag dat ze gevaccineerd zijn: nee, want als dan blijkt dat ze nog niet immuun zijn dan kom je daar pas achter als er alweer een exponentionele groei bezig is...), maar heel vaak is het antwoord Ja. En dan kun je gaan starten en weer bijsturen waar je ziet dat het beter kan.
Heel herkenbaar Marischka! Ik ben jarenlang als business consultant betrokken geweest bij projecten. Voordat je bij de oplevering aankomt is wat je bedacht had al verouderd. Zeker nu met de snelheid van de ontwikkelingen in de technologie. We leverden maatwerk op wat door de leverancier van het product inmiddels ook al werd aangeboden.

Meer over Scrum - Agile