Verwarring, wanbeleid, verhuftering, cynisme, apathie, botte weerstand, geroddel, pesten …  Veel organisaties lijden hieronder. Wat zijn de bronnen van deze narigheid en wat is er aan te doen! Soms sluipen deze verschijnselen ongemerkt de organisatie in en wat dan? Soms wordt de ‘rot’ wel heel bedenkelijk: corruptie, foute producten, misleidende dienstverlening. En dat onder het mom van integriteit en klantgerichtheid.

De narigheid wordt toegedekt met joviaal gedoe alsof er niets aan de hand is. Immers ‘het hoort er allemaal bij’ en ‘overal gebeurt wel eens wat’. Maar het cynisme neemt toe en mentaal haken steeds meer mensen af.

Hoe herkent u de symptomen van verloedering en stagnatie binnen uw organisatie? En wat is er nodig om problemen als verandermoeheid, cynisme, pesten, intimidatie en botte weerstand tegen te gaan? Hoe optreden tegen verhuftering?

Let wel: narigheid en akelig gedrag van bazen of collega’s is af en toe ieders lot. Lees het verhaal van Maartje Matthijs. Pesten en intimideren komen regelmatig voor. Zelfs corruptie en andere vormen van crimineel gedrag liggen soms in hoeken en gaten verborgen.

We hebben vaak een te fraai beeld van organisaties. Betrokkenheid, openheid, passie en dienend leiderschap wenken ons toe. Mooi niet! Bijna alle auteurs over organiseren en managen negeren doorgaans de rauwe werkelijkheid. Daarop is dit dossier een belangrijke aanvulling.

Dit dossier biedt u een overzicht van artikelen, interviews en voorbeelden uit de praktijk. Het verschaft inzicht in de ontsporingen, de oorzaken en de kansen op herstel.