Emotie management

Voorbeelden, tips en trends en inzichten. Deze pagina biedt een overzicht met een selectie van artikelen over emotiemanagement.

Definitie emotiemanagement

Het vermogen om gevoelens en emoties, zowel van anderen als van zichzelf, te begrijpen en op een soepele manier te hanteren.

Zelf-kennis en emotie management

Blokkades

Zelf-kennis en emotie management zijn nauw verbonden. Daar zit vaak een blokkade en ook een zeker onvermogen. We laten onze emoties onvoldoende toe dus met de zelfkennis schiet het niet op. Zie:

Ervaringen en handvatten voor emotie management

Er zijn tal van manieren om handiger met emoties om te gaan. De belangrijkste les is: Leer het gevoel, de emotie of de spanning benoemen en doe er wat mee. Zie bijvoorbeeld:

Stress-reductie. Ontspannen leiding geven

Evenwicht vinden tussen gevoel en zakelijkheid

Mensen zijn bundels van emoties. Ook rationaliteit en zakelijkheid zijn emoties. Namelijk de emoties die je voorvoelt op wat langere termijn. De strijd tussen emotie en ratio is een strijd tussen 'emoties nu' en 'emoties later', tussen 'voldoening nu' of een 'grotere voldoening later', vaak ook tussen ‘voldoening nu’ en ‘minder ellende later’.

Manipuleren op emoties, machtsspelletjes

Omdat we nog steeds zo ongemakkelijk met emoties omgaan zijn we daarop te manipuleren. We willen zo nodig aardig gevonden worden en daargaan we.... Gevoelens van schaamte en schuld, er niet bijhoren, het niet snappen, je niet aan de geldende normen houden, worden bespeeld en maken ons onzeker. Leer deze spelletjes herkennen en doe er wat aan.

De evolutie van emotiemanagement, recente trends

Goed emotie management gaat niet vanzelf. We leren allemaal onze emoties enigszins beheersen. Maar dat is niet genoeg. Beheersen is vaak onderdrukken. Dat is doorgaans al beter dan erop losslaan of opstappen. Maar er kleven ook nadelen aan. Inzicht in uw eigen emotie-huishouding helpt. Een volgende stap is er op een soepele manier uiting aan te geven. Zie

Selectie van artikelen over emotie management

In de items onder deze tekst vindt u inzichten, praktijkervaringen en tips. Ook op deze pagina de recentste bijdragen uit het ManagementSite Netwerk en de artikelen met de meeste reacties.