Creërend door de Crisis

Columns

"De uitdagingen waarmee we nu geconfronteerd worden dwingen ons tot anders kijken, tot het verscherpen en verdiepen van onze aandacht." Otto Scharmer, Theory U.

Deze tijd doet een groot appèl om innovatief te zijn en te blijven. Dat is op dit moment een hele kunst en kunde. In veel gesprekken en in de berichtgeving van de media voert somberheid de boventoon. Recessie, crisis, krimp en conflicten rond leiderschap en samenwerking…het is niet simpel om bij al die geluiden zelf uit de kramp te blijven. Toch is dit nu juist wat nodig is. Als zwaarmoedigheid, rampenscenario’s, cynisme en angst de kop op steken, is het van groot belang om de realiteit onder ogen te zien en tegelijkertijd vernieuwend te durven zijn.

"Drempels of poorten verschijnen doorgaans op ons pad wanneer we met onze conventionele werkwijzen op een muur stuiten. We moeten dan ons oude gereedschap laten vallen en onze aandachtsfocus ombuigen naar wat zich in ons en om ons heen ontvouwt." Otto Scharmer, Theory U.

Om creërend en creatief door de crisis te komen, is het nodig om voeling te houden met onze kracht en kwaliteiten en met enig vertrouwen in onszelf, in elkaar en in de wereld waarin we leven. Dit geldt voor ons allemaal en met name voor iedereen die leiding geeft aan veranderingsprocessen!
Een voorbeeld zijn van hoop, lef en positiviteit is geen overbodige luxe maar is noodzakelijk om de acties te – laten - ondernemen die nodig zijn. Acties die weer nieuwe perspectieven en wegen bieden waar de oude doodlopend lijken te zijn. Dat is geen sinecure! Dat vraagt zelfs om af en toe door te gaan met de moed der wanhoop en om jezelf soms aan je eigen haren uit een gevoelsmatig moeras te trekken. Dat vraagt ook om hulp, wat inspiratie en wat steun in de rug.

Hieronder een compilatie van mijn top-10 van ‘reminders’ die zo’n steuntje kunnen zijn. Een lijst om af en toe zelf wat van te snoepen en om door te geven aan iedereen die zo’n geluid of beeld wel kan gebruiken.

Uit de schatkamer van het world wide web. Om weer te beseffen dat:

1. Er altijd een reden is om te lachen en je ook kunt glimlachen zonder reden:

2. We elkaar kunnen bijstaan en zelfs op grote afstand van elkaar iets moois kunnen creëren:

3. Zelfs wanneer je overvallen wordt door ’n financieel debacle , het mogelijk is om je rijk te blijven voelen. De grootste rijkdom ligt namelijk in de verbinding die we maken met elkaar :

4. Het niet gaat om wat je hebt, maar om wie je bent:

5. Je kunt denken dat je weinig invloed hebt, maar dat je ondanks dat gewoon door kunt gaan met ‘doen wat je moet doen’:

6. Je te allen tijden kunt blijven focussen op wat er IS en daar dankbaar voor kunt zijn:

7. Jouw plezier en enthousiasme de belangrijkste ingrediënten zijn om als ’n magneet anderen met je te verbinden. Kijk gewoon maar door de reclameopzet heen:

8. We onder alle omstandigheden vaak veel meer weten en kunnen dan we beseffen:

9. Dit (ook) een avontuurlijke tijd is waar nog veel te leren valt. Er is altijd nog ruimte voorbij die einde…

10. En tot slot een van de mooiste korte films van dit jaar. Het is een illustratie van de kunst om de schoonheid te zien in het beperkte, het krakkemikkige en het onvolmaakte. Van de kunst om je kwaliteiten ten volle in te zetten en van het meesterschap om anderen te stimuleren om creatief en creërend te leven. En dit zegt alles over wat ik ons toewens in 2012! Want “What this World needs is a little wonder!”

Met dank aan iedereen die een bijdrage leverde aan bovenstaande bronnen of mij erop attent maakte!

Marjo Korrel

P.S. : Als niets lijkt te helpen…. als het leven je – even – zwaar valt, dan kun je nog altijd de kunst oefenen om ook om die gedachte te blijven lachen:

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ria van Pelt
Lid sinds 2019
dag marjo,

dank je wel voor je prachtige samenstelling.
Het brengt een glimlach op mijn gezicht.

een hartelijke groet

Ria van Pelt
Theo Veltman
Dank je

inspirerend
ineke de raaff
dank je wel: het is prachtig!
Annette Man-Mul
Dit is waar het om draait....Ben trots om met je te mogen samenwerken!!
Annette Man-Mul. KernTact & Partners
Hans Streng
Ik vind deze portie inspiratie er zo groot en overweldigend en goed verzorgd uitzien, dat ik..... besloten heb me eerst nog 2 dagen te verheugen en er pas na Kerstmis, één portie per dag van te gaan genieten.

Tot 2012 Hans Streng www.systemischeproeverij.nl
Joost vd Schoot
Geweldig, ontroerend en een inspiratie om de goede kant op te kunnen bewegen. Vooral 'Yes we can" vind ik super. Ik ben docent en proef nogal eens dat het allemaal erg moeilijk lijkt te zijn. Gisteren in wintergasten Theodore Dalrymple schetste een somber beeld omtrent onderwijs. Zo zal het, als het aan mij ligt, niet zijn!
Shira Hollanders
Super! That's the spirit voor het nieuwe jaar! Word er blij van :)
Ronald van Domburg
Dank je wel marjo voor je mooie lijstje. Ik heb zelf ook een lijst met filmpjes, spreuken, interviews etc die ik regelmatig raadpleeg om weer nieuwe inspiratie en energie op te doen. Een van de krachtigste bronnen waar ik uit put, is het werk van David Whyte. Zijn gedichten zijn zo krachtig en hoopgevend, dat ik hier iedere keer weer opnieuw door geraakt word.
Luister bijvoorbeeld eens naar zijn gedicht 'Faith'. Een steuntje in de rug in tijden dat we dat goed kunnen gebruiken
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hRhrO97yOMA

Ronald van Domburg
Play to Change
Robert Altmann
Een dot nieuwe inspiratie voor een nieuw jaar. Heel mooi gedaan zo.
Dankjewel!
Frank Vinken
Inderdaad een positieve steun in de rug om vertrouwen te blijven hebben. Goed initiatief Marjo.
José Kooman
Zeer inspirerend en opwekkend. Zo het nieuwe jaar in!!
Dank je!
Annette Droogsma
Beste Marjo,
een mooi cadeau op de laatste dagen van 2011 en heel inspirerend voor 2012!
Als dat Ok is wil ik de korte film graag delen met mijn collega's! Ik vond hem zoo mooi!!
Groet
Annette
LIesbeth Huijts
Dag Marjo,

Zometeen oudejaarsavond met een groep vrienden, waarin we elkaar mooie momenten uit het afgelopen jaar gaan vertellen. Deze column wordt daar eentje van. Je gaf een reden om te glimlachen en het vooruitzien naar de andere filmpjes, die ik morgen ga zien.
groet, Liesbeth
Els Groenendijk
Wat een mooie compilatie van hoopvolle beelden, inspirerende woorden en vooral prachtige mensen! Soms lijkt het alsof de wereld alleen nog maar bestaat uit boeven en bedriegers, maar het 'lezen' van deze column laat zien hoe mooi mensen zijn en vooral hoeveel kracht en positiviteit er vrijkomt als we ergens in geloven. Dank Marjo, voor deze inspirerende nieuwjaarswens!
Marjo Korrel
Auteur
Sinds vandaag wordt het eerste filmpje, 'Smile' van Nic Askew, in deze column niet meer getoond. Voor wie hiernaar benieuwd is, verwijs ik graag naar de site http://soulbiographies.com/ Je kunt dan de zoekterm 'Smile' intypen. Het filmpje verschijnt dan alsnog op je scherm. Zijn maandagochtendfilmpjes zijn zeer aan te bevelen!
Marjo Korrel
Auteur
Het eerste filmpje is ook weer zichtbaar. Dankzij hulp van de maker, Nic Askew! Een prachtig bewijs van het tweede filmpje ;-) !! Als je meer van zijn prachtige minidocumentaires wilt zien, ga naar http://soulbiographies.com/. Thanks Nic!
Agith Maas
Dank voor de inspiratie, de glimlach, het vertrouwen, de positieve energie. Dank.
Karin van Kesteren
Dank voor de tips in je column. Prachtig om me te realiseren, dat de juiste interventies uit een helder hart en een warm hoofd komen. Het is nooit te laat om te doen, wat je zinvol acht.
Jet Vervoort
Fijn zo'n rijtje positieve inspirerende boodschappen, genoeg om de soms wat zwaar lijkende tijden te doorstaan.
dank
hedwigh verbruggen-letty
Mooi, inspirerend, informatief en gewoon leuk!! Dank je wel.
Hanneke Elich
Erg stimulerende tekst plus leuke filmpjes, heerlijk helpend om de moed erin te houden.
Ik vraag me af hoe zou het zijn als mensen in bedrijven ook op een dergelijke manier gemotiveerd zouden worden door te blijven gaan in moeilijke tijden. Zodat niet ieder voor zich het hoofd boven water probeert te houden maar dat men b.v. elkaar opzoekt om samen naar nieuwe wegen te zoeken en daartoe ieders krachten aan te boren .....
Marjo Rutten
Bedankt voor de fantastische inspirerende column! Ontroerend om te zien hoe geweldig mensen zijn. We hebben er van genoten en heerlijk gelachen om die gekke Brigitte Kaandorp.
Ineke
Prachtig!!! Ik ben er helemaal blij van! Wat een mooie positieve geluiden en wat een hoop voor ons allemaal....
We hebben het zelf in de hand hoe we hier mee om willen gaan.
Dank je voor je inspiratie!!

Meer over Innovatief organiseren