De logica van lichaamstaal

Columns

Sammy loop niet zo gebogen
denk je dat ze je niet mogen
waarom loop je zo gebogen Sammy
met je ogen Sammy op de vlucht
hoog Sammy
kijk omhoog Sammy
want daar is de blauwe lucht
Ramses Shaffy

In enkele seconden beoordelen we anderen op basis van hun lichaamstaal. En natuurlijk worden ook wij, in diezelfde enkele seconden, door anderen beoordeeld.

Slechts één kans voor een eerste indruk

Realiseer je eens dat deze oordelen al voor een belangrijk deel zijn vastgesteld voordat je uberhaupt één woord hebt gesproken. Dat deze oordelen voor een belangrijk deel voorspellen wie we aardig vinden en/of betrouwbaar. Wie we aannemen of bevorderen, met wie we afspreken voor een date. Onderzoek van Nalini Ambady van de Tufts University toont aan dat als mensen 30 seconden naar geluidloze clips kijke...
Ron Jacobs
Lid sinds 2019
Duidelijk en ook herkenbaar stuk. Veel over gepubliceerd de laatste 2 jaren sinds de studie van Cuddy waarin weer wordt aangetoond dat het lichaam de geest kan sturen.

In mijn laatste boek over non-verbale patronen grijp ik hier uitvoerig op terug met, hoe triviaal ook, Hitler voor de spiegel die afgeleide power poses oefent.

De All Blacks, de Nieuw Zeelandse rugbyers doen al jaren niets anders dan testosteron-poses' innemen voor een interland. Obama heeft een effectief Power Pose Program waarmee hij oefent voor speeches, interviews etc..

Een interessante studie betreft 'leiderschap tijdens het slapen', de slaaphouding zou tevens de hormonale balans kunnen beïnvloeden. Het zou gaan om het vermijden van een foetus-ligging en slapen met de borst vooruit en handen achter het hoofd.


groet, Ron Jacobs
Rijk Binnekamp
Beste Ron,

Dank voor je reactie en aanvulling. Het ''leiderschap tijdens het slapen'' is inderdaad interessant. Jammer alleen dat deze houding bij de meeste mensen met de nodige decibels gepaard zal gaan....

Meer over Presentatie