Tien non-verbale communicatie tips

Actueel

Flirten werkt ideaal bij het onderhouden van zakelijke contacten en bij netwerken. Het is een methode om aardig gevonden te worden en een manier om anderen te beïnvloeden. In een markt die steeds competitiever wordt en waarin de persoonlijkheid steeds belangrijker wordt, is flirten een onmisbare werkmethode. Verkopers presteren meer als ze al hun charmes in de strijd gooien. De inhoud van uw boodschap is namelijk slechts voor zeven procent bepalend om uw zakenpartner voor uw diensten te interesseren. Uw lichaamstaal draagt voor 55 procent bij en de intonatie van uw stemgeluid voor 38 procent, zo concludeerde de Amerikaanse psycholoog Albert Mehrabian uit non-verbale communicatieonderzoeken.

1. Maak oogcontact
Oogcontact in een zakelijk gesprek is een eerste stap om te laten zien dat u de ander serieus neemt. Met oogcontact dwingt u de ander aandacht te geven en te luisteren.

Oefening: Praat met verschillende mensen, kijk hen in de ogen en onthoud de kleur daarvan.

2. Vermijd afleiding
Tijdens een gesprek geeft u honderd procent aandacht aan de ander. U luistert.

Oefening: probeer eens vijf minuten zonder te bewegen naar iemand te luisteren en u te concentreren op de inhoud. Probeer die inhoud samen te vatten in twee zinnen.

3. Leg passie in het gesprek
Gebruik dus uw handen om delen van uw betoog te onderstrepen en uw enthousiasme te tonen. Maar overdrijf niet. De kracht zit hem in gepastheid en de timing, niet in theatrale bewegingen.

4. Toon uw bewondering
Als u de kenmerken van iemands persoonlijkheid overneemt, slaat u twee vliegen in een klap: u toont bewondering door die persoon te imiteren en u lijkt in een aantal aspecten op uw gesprekspartner. En dat is weer een bevestiging van diens persoonlijkheid.

Tip: verander niet meteen van intonatie en spreeksnelheid, wacht een paar minuten totdat het gesprek zijn normale ritme heeft bereikt.

5. Speel met uw lichaamshouding
Imiteer de gesprekspartner. Probeer de houding van de ander te imiteren en neem na een tijdje zelf het initiatief tot een andere houding. Als die ander uw houding kopieert heeft uw geflirt succes: het lichaam van de ander luistert naar de uwe.

Oefening: probeer na een gesprek tien bewegingen te noemen die uw gesprekspartner maakte. Zo traint u zichzelf om de gewoonten van anderen te herkennen.

6. Uitstraling
Goede flirters hebben een aantrekkelijke uitstraling. Werken aan uw zelfvertrouwen is daarbij nuttig. Stap dus zelfverzekerd op een ander af. Als u gelooft dat u een ander in u geïnteresseerd kunt maken, dan straalt u dat uit. Belangrijk bij verkoopgesprekken is ook dat u gelooft in wat u verkoopt.

7. Strooi met complimenten
In verkoopsituaties is een compliment geven een sterk wapen. Complimenten in het zakelijk verkeer gaan minder over het uiterlijk. Een mooi pak kan, mooie ogen niet.

8. Aanraken
Beperk uw aanraking tot het schudden van een stevige hand en heel misschien terloops abusievelijk bij het geven van een pen.

9. Blijf uit iemands territorium
Houd voor zakelijke gesprekken een persoonlijke (45-120 cm) tot een sociale afstandszone (120-360 cm) aan.

10. Glimlach veel en vaak
Glimlachen is niet alleen besmettelijk; het zorgt er ook voor dat onze hersenen stoffen aanmaken waar we vrolijk van worden.

(bron: ZIBB)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

M.R.Mulder
Weinig nieuwe inzichten; men mag aannemen dat eenieder die bewust met mensen naast/onder zich werkt, bekend is met de genoemde punten.

Meer over Sociale vaardigheden