Non-verbaal gedrag is een onderwerp dat mijn al lange tijd boeit. Het meest bekend is de misinterpretatie van de 7%-38%-55%-regel (woorden, intonatie, lichaamstaal) gebaseerd op onderzoek van Albert Mehrabian

Dit neemt niet weg dat wanneer de non-verbale communicatie niet congruent is met de gesproken woorden, deze meestal meer zegt dan verbale communicatie, zeker als het om gevoelens en attitude gaat.

Lees ook:

De logica van lichaamstaal

Er is al langere tijd bekend dat lichaamstaal niet alleen een uiting is van iemands gedachten en gevoelens, maar ook andersom: non verbaal gedrag beïnvloedt je stemming.

In een bekend experiment werden proefpersonen bijvoorbeeld gevraagd om een tekenfilm te beoordelen, waarbij sommigen een pen tussen hun tanden hadden. Zij vonden het filmpje leuker dan de proefpersonen die de pen tussen neus en lippen hielden (fronshouding) of in hun hand.

Nou zag ik laatst de lezing van Amy Cuddy die heeft aangetoond dat dit ook zo werkt met zelfvertrouwen. Hoe meer ruimte je met je lichaam inneemt, hoe meer zelfvertrouwen je voelt. Andersom is het ook zo dat wanneer je je klein maakt en je fysiek onderdanig opstelt, je je ook onzekerder gaat voelen. Door het aannemen van een bepaalde lichaamshouding, maakt je lichaam bijbehorende hormonen aan en voel je je ook zo. Amy’s boodschap is dus: “Fake it till you become it”.

Ik ben ervan overtuigd dat non verbaal gedrag ook zo werkt voor openheid. Met een open lichaamshouding sta je letterlijk en figuurlijk meer open voor anderen. Dus om een goede dialoog te voeren is het zaak dat de deelnemers kiezen voor een open lichaamshouding. Geen armen meer over elkaar, ineengestrengelde handen, gekruiste benen of enkels.

“Maar ik vind het gewoon lekker zitten..” denk je nu misschien. Dat kan wel zo zijn, maar door je lichaamshouding te veranderen zul je je beter voelen. Ik wil je uitnodigen om hier eens mee te experimenteren. Wat doet een andere lichaamshouding met je stemming?

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x