Channels

Leren presenteren is veel handiger dan je alleen aan droge vuistregels als “niet meer dan 6 regels met 6 woorden tekst per slide” te houden. Vergeet die slides en presentéér!

Less is more.

– Probeer eens 50% minder te vertellen. Mensen onthouden nl. maar héél weinig van wat je allemaal probeert over te dragen. Kies daarom eens gewoon de 3 allerbelangrijkste dingen die ze juist wèl moeten onthouden. Werk deze punten bijzonder goed en uitgebreid uit.

Lees ook:

De logica van lichaamstaal

– Vertel een verhaal. Een verhaal heeft zoveel meer trefkracht dan feiten en cijfers. Iedere organisatie is een vat vol verhalen. Pik deze verhalen op en schakel ze in. Geef je publiek een goede kapstok om je verhaal te volgen en de belangrijkste punten te onthouden. Gewoon eerst vertellen wat je gaat vertellen, dan vertellen wat je wilt vertellen, en dan vertellen wat je net hebt vertelt.

– Van twintig volgepropte slides wordt uw publiek niet veel wijzer. Van u wel. Wie op de juiste manier communiceert met zijn toeschouwers en goed luistert, sorteert het grootste effect.

– Wees alert voor reacties uit het publiek. Het kan gebeuren dat uw publiek niet volgt door onbegrip of onwil. Scan de zaal voortdurend, zo vangt u direct de signalen op die zij non-verbaal uitzenden en kunt u er tijdig op reageren.

– Wind lastige deelnemers om uw vinger. Negeer die lastige deelnemer niet en vermijd dat hij de aandacht van de rest van de groep ondermijnt. Wie het handig speelt, houdt de regie van de presentatie stevig in eigen handen.

– Zet het publiek aan tot actie. Wilt u met de presentatie verandering teweegbrengen? Dan wordt het echte succes van de presentatie bepaald door de beslissing, actie of overtuiging die ze teweegbrengt bij het publiek.

– Speel goed in op het vragenvuur. Bang om moeilijke vragen te krijgen? De vraag doorspelen naar de andere deelnemers is een handige techniek die u de ruimte geeft om even na te denken. Ook improvisatietechnieken kunnen op dat moment van pas komen en u helpen om het vragenvuur te overleven.

– Integreer sociale media in uw presentatie. Pik de noden en opmerkingen van het publiek op en bespeel ze handig via Twitter. Dat kan een extra impact geven aan de presentatie.

Een paar voorbeelden:

Let vooral ook op de uitleg van Guy Kawasaki over zijn 10/20/30 regel voor presentaties en volg deze eens een keer op als je zelf een presentatie moet geven. Geweldig ook hoe hij zich met geen mogelijkheid van het podium laat sturen door de dagvoorzitter!

Veel succes!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Marketingland

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x