Presentatietrainingen: Een jungle!

Columns

Iedereen roept het. Zichtbaar zijn is de sleutel tot succes. Jezelf presenteren met een pitch en een boeiend verhaal is een van de belangrijkste vaardigheden die daarbij kunnen helpen. En dan begint de zoektocht. Hoe kan ik dit leren? Wat past bij mij? Hoe pak ik dit aan? Wat is nodig? Wat is overbodig? Wat moet nu en wat kan later?


Ik kom ze dagelijks tegen. Mensen die teleurgesteld zijn en een alternatieve route zoeken om te leren presenteren. Ze melden drie soorten klachten:

1. Met een standaardcursus presentatievaardigheden kom ik vast te zitten in een keurslijf van do’s en dont’s die niet beklijven omdat het van buitenaf is opgelegd en niet van binnenuit is doorgewerkt.

2. Ik heb twee jaar lang improvisatiecursussen gevolgd om spontaan te spreken en te vertellen maar heb geen idee hoe ik bij het publiek resultaten kan bereiken die meer draagvlak en omzet genereren.

3. Presenteren heb ik geleerd door het veel te doen en het in de praktijk uit te zoeken. Tot ik vorige week commentaar kreeg van iemand uit de zaal die mijn PowerPoint-slides ridiculiseerde.

De overvloed aan informatie en de razendsnelle uitwisseling op internet maken mensen mondig, kritisch en veeleisend. Dat merk je in de zaal door de kritische vragen die gesteld worden. Het publiek is steeds beter op de hoogte met gespecialiseerde kennis. Maar ik merk het ook bij sprekers die geholpen willen worden door relevante training en coaching ‘on the job’ zodat ze geen tijd verliezen met standaardadviezen.

Wellicht ben jij als professional, of leidinggevende ook gebaat om na te denken over een presentatie-leertraject dat precies aansluit bij je wensen. Dan kunnen de volgende tips helpen om zicht te krijgen op de stappen die er zijn op korte en lange termijn.

1. Zoek een korte basistraining in presentatie vaardigheden
Jouw persoonlijke leerstijl speelt hier een belangrijke rol. Het model van Kolb onderscheidt doeners, bezinners, denkers en beslissers. Ben je een doener. Dan is een theatercursus improviserend vertellen of cabaret wellicht een goede ingang. Beslissers zijn gebaat met een basistraining waarin theorie en rollenspel elkaar afwisselen. Bezinners bloeien op bij een basis van reflecterend presenteren ( model Speaking Circles bijvoorbeeld) en denkers vinden vooral hun ding bij debattraining.

2. Vind een oefenplatform
Deze fase wordt het meest verwaarloosd en is een noodzakelijke voorwaarde om de basisvaardigheden te laten beklijven. Ik denk aan theater- en of debatverenigingen, Toastmasters, of een platform dat je zelf hebt gecreëerd. Voorwaarde is dat je op regelmatige basis oefent en aan den lijve ervaart wat voor jou werkt.

Ex minister Hedy d’Ancona zegt daarover: "Ik heb het (spreken voor publiek) geleerd door in mijn studententijd jarenlang cabaret te hebben gedaan. (...) Het bespelen van het publiek, jezelf verstaanbaar maken. Hoe je de zaal boeit en je stem gebruikt (...) dat moet je leren. De één leert het makkelijker dan de ander."

3. Zorg voor professionele input op maat
Na verloop van tijd ontstaan er patronen in je presentatievoorkeuren. Dit merk je aan bepaalde one-liners die terugkeren en de PowerPointformule die uitgewerkt is op het publiek. Wellicht zijn er blinde vlekken ontstaan die jouw het zicht ontnemen om iedereen te bereiken en loop je kansen mis om meer draagvlak of omzet te genereren. Het moment is aangebroken om professionele hulp te zoeken voor feed back, training en ‘coaching on the job’. Het kan helpen om je communicatiestijl uit te breiden met nieuwe neurologische ingangen en variaties die meer mensen uit het publiek aanspreken. En wellicht kan het helpen meer lef te ontwikkelen om persoonlijk uit de verf te komen en bezwaren uit het publiek aan te gaan. Met een traject op maat kun je bovendien precies afwegen hoe het past in jouw eigen presentatiepraktijk.

Zo vraagt Barack Obama regelmatig advies aan zijn speechcoach Jon Favreau, die hij ‘zijn gedachtenlezer’ noemt. Jon was 23 jaar toen hij voor Obama begon te werken en parafraseerde de belangrijkste verdienste van een speech als volgt:

"Een speech kan de cirkel van betrokken mensen vergroten. (...) Hoe zeg je tegen iemand die het lastig heeft, cynisch is en teleurgesteld: Ik hoor je. Ik ben er voor je. Het kan anders. Geef me een kans”

Een opmerkelijke uitspraak omdat het niet gaat over de theorie achter een goede speech maar over de afstemming tussen spreker en publiek en het realiseren van een goede match tussen beiden.

En over een goede match gesproken. Wat leeft er bij jou op gebied van presenteren? Zijn er wensen en weerstanden die standaard worden overgeslagen bij presentatietrainingen en coaching?

Laat dan je reactie hier achter en succes met je presentatie!

Katrien Smets - TotaalPresent

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jaap Nieuwenhuijzen
Beste Katrien,

Leuke post. Ik vind vooral het betrekken van de leerstijlen van Kolb een goed idee.
Wij geven zelf ook presentatietrainingen, vandaar mijn interesse. Gelukkig kan ik concluderen dat onze trainingen redelijk aansluiten op jouw tips, maar we hadden Kolb eigenlijk niet bewust hier in verwerkt, dus bedankt voor de tip.

Wat de wens om resultaten te bereiken betreft hang dat natuurlijk af van het gewenste resultaat. Ik heb de indruk dat het hier kan gaan om commerciële resultaten en in dat geval is het van belang dit ook te combineren met een verkooptraining of verkooptechniek.


Met vriendelijke groet,

Jaap Nieuwenhuijzen
SchoolvoorOntwikkeling.nl


P.S. Nog een persoonlijke tip voor jou. Vul je profiel hier op ManagementSite verder aan, tenzij je geen nader contact met geïnteresseerden wenst.
Joeri Cox
Beste Katrien,

Interessant om eens te kijken naar hoe je op een geschikte manier je presentatievaardigheden kunt vergroten. Ik wil daarbij graag een duit in het zakje doen, omdat (ook) in jouw suggesties in mijn ogen het belangrijkste ontbreekt.

Presentatietrainingen gericht op hoe je op het podium staat, hoe je omgaat met je publiek, etc. zijn symptoombestrijding. Je kunt nog zo'n charismatisch spreker zijn, als je voorbereiding niet deugt ben je kansloos.

Een krachtige presentatie rust op drie pijlers: het verhaal, de visuele ondersteuning en de 'stage performance'. De laatste kun je trainen tot je een ons weegt, maar als je verhaal geen geschikte structuur bevat of je gebruikt dia's die alle aandacht op zich vestigen, heb je bij voorbaat verloren. En helaas is dat nu juist waar het bij 95% van de presentaties misgaat.

Aan de andere kant: als je verhaal deugt en toewerkt naar een heldere, onvergetelijke boodschap voor je publiek én je gebruikt ondersteuning (bijvoorbeeld PowerPoint, maar een flipover of 'dingen' kan ook prima) die de spreker ondersteunen (in plaats van andersom!), lukt het vaak zelfs de minst charismatische spreker nog om een onvergetelijke presentatie neer te zetten.

Veel gratis tips en info over beter presenteren vind je op presentatieblog.nl.

Hartelijke groet,

Joeri Cox
Bento Presentaties
Katrien Smets
Dank voor de waardevolle aanvullingen.

Meer over Presentatie