9 tips voor een sollicitatiegesprek

Actueel

Hoe het sollicitatiegesprek voorbereiden? Het zijn de tijden weer voor solliciteren. De arbeidsmarkt biedt volop mogelijkheden. Maar… het is zaak dat u zich goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek.

Hoe het sollicitatiegesprek voorbereiden

1. Weet over welke organisatie u het hebt
Doe vooraf onderzoek, door schriftelijke informatie te laten toesturen, door de website te bezoeken of in de bibliotheek kranten na te lezen. Het maakt indruk als u kunt laten zien dat u meer weet dan alleen de naam van het bedrijf. Op dit punt het sollicitatiegesprek voorbereiden vestigt vanzelf al een serieuze indruk!

2. Evenveel luisteren als spreken
Dat is een gouden stelregel. Praat u te veel over uzelf, dan lijkt u niet geïnteresseerd in de organisatie. Praat u echter te weinig, dan maakt u de indruk iets te willen verbergen.

3. Niet te lang antwoorden
Wilt u een zo goed mogelijke indruk maken, antwoord dan niet langer dan twee minuten. Twintig seconden is vaak al genoeg.

4. Besluitvaardig overkomen
Dus niet als iemand die om een baan smeekt. Bedenk dat de werkgever u wil zien als iemand die oplossingen kan bieden. Benadruk dan ook dat u een type bent dat bijdraagt aan de effectiviteit, dienstverlening en resultaten van de organisatie.

5. Kom met bewijzen
Laat tijdens het gesprek al zien waartoe u in staat bent. Ondersteun dat met bewijzen.

6. Verkoop niet alleen uzelf
U moet het gesprek ook gebruiken om u nader over de organisatie en de werkgever te informeren en pas dan beslissen of u daar inderdaad wilt werken.

7. Denk vanuit de werkgever
Het is niet zo dat u alleen peentjes zweet. De spanning is aan beide kanten van de tafel even groot. Maak van tevoren een lijstje met de angsten van de werkgever (dat u niet de juiste kandidaat bent, dat u de kantjes er misschien vanaf loopt, dat u vaak ziek bent, het al snel weer voor gezien houdt of niet goed met collega's kunt opschieten), zodat u deze kunt weerleggen.

8. Het zijn de kleine dingen die het doen
Bij sollicitaties die mislukken, gaat het vaak om kleine dingen. Om te voorkomen dat u daarom niet wordt aangenomen, is het belangrijk op uw uiterlijk te letten en op persoonlijke gewoonten, nerveuze maniertjes, gebrek aan zelfvertrouwen, een onattente houding enz. Wees u daar bewust van en houd er rekening mee.

9. Liegen mag (niet)
Liegen tijdens een sollicitatiegesprek mag dan niet als ethisch verantwoord worden beschouwd, het schijnt wel zijn vruchten af te werpen. Een op de tien managers gaf tijdens een onderzoek toe wel eens gelogen te hebben in een sollicitatiegesprek. De leugens hebben vaak betrekking op de werkervaring. Veel sollicitanten blijken zich onzeker te voelen op dit gebied. De leugen kan in dat geval best lonen, omdat de sollicitant bij een positief gesprek misschien meer salaris krijgt.
De ondervragende managers begrijpen dat er soms gelogen wordt, maar zij stellen het niet op prijs. Toch heeft 73 procent van de managers wel eens te maken gehad met een liegende sollicitant. 10 Procent heeft hier zelfs regelmatig mee te maken. Het achterhalen van de leugenaars gebeurt niet altijd op basis van een cv-check. 7 % vindt het checken van het cv helemaal niet nodig, terwijl bijna de helft dit een taak vindt voor P&O. Wanneer iemand achteraf gelogen blijkt te hebben, leidt dit niet altijd tot ontslag. 15 % vindt het wel een reden om te ontslaan, maar een groot deel houdt het bij een evaluerend gesprek.

Uw sollicitatiegesprek voorbereiden betekent dat u deze punten naloopt. Op deze manier komt u niet voor verrassingen te staan en neemt uw zelfvertrouwen - een belangrijke succesfactor - toe.  Een gesprekspartner bij het voorbereiden van het sollicitatiegesprek kan helpen. Een scan van de drie links hieronder kan nog op ideeën brengen.

Gerelateerde informatie:

 

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sales Online)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personal Branding