Channels

Probeer je een nieuwe baan te vinden? Heb je al veel sollicitatiebrieven gestuurd zonder  succes? Wel, het versturen van sollicitatiebrieven is niet de meest effectieve manier om nieuw werk te vinden. Verandering van tactiek opent nieuwe deuren. Eerst geef ik een korte uitleg. Vervolgens geef ik een suggestie hoe je deze uitleg kunt gebruiken.

De kracht van zwakke verbindingen

Socioloog Mark Granovetter schreef in 1974 een klassieke publicatie met als titel ‘Getting a Job‘. Hij had bestudeerd hoe mensen hun huidige baan hadden gevonden en kwam erachter dat 56% van hen deze gevonden had via netwerken, 18,8% via formele kanalen (vacatures, werving- en selectiebureaus) en 20% door open te solliciteren. Verder vond hij dat van de mensen die hun baan via netwerken hadden gevonden (wat gold voor de meerderheid van de mensen), 16,7% hem gevonden had via een naaste relatie (een “sterke verbinding”), iemand die ze minsten één keer per week zagen, 55,6% had hem gevonden via een relatie die ze slechts af en toe ontmoetten, vaker dan één keer per jaar maar minder dan twee keer per week (een “zwakke verbinding”) en 28% door een relatie die ze zelden ontmoetten, een keer per jaar of minder vaak (een insignificante verbinding).

Lees ook:

Solliciteren: Daniël in de Leeuwenkuil

De verrassende conclusie is: mensen vinden hun baan meestal niet via formele kanalen en ook niet via hun naaste vrienden en kennissen. In plaats daarvan vinden ze hun baan meestal via zwakke verbindingen, via mensen die ze slechts af en toe zien, mensen in de periferie van hun persoonlijke netwerk. De reden is dat je vrienden en naaste kennissen zich bewegen in de zelfde cirkels als jij en grofweg hetzelfde zien en weten. Solliciteren op een vacature lijkt prachtig maar heeft ook een nadeel: velen hebben die vacature waarschijnlijk gezien wat betekent dat je per definitie concurrentie hebt als kandidaat.

Maar de zwakke verbindingen introduceren je in nieuwe werelden. Zij hebben verbindingen met nieuwe netwerken die jij niet kent en ziet. Daardoor kunnen ze je als het waren katapulten naar nieuwe omgevingen.

Hoe zwakke verbindingen gebruiken

Wanneer je je eenmaal realiseert hoe belangrijk zwakke verbindingen zijn is het relatief makkelijk om deze kennis te gebruiken. Hier is een aanpak die je zou kunnen proberen. Om te beginnen, schrijf een korte en eenvoudige emailtekst waarin je a) de persoon begroet, b) zegt dat je zoekt naar een nieuwe baan en leg uit wat voor werk en werkomgeving je zoekt, c) vraag de persoon of hij of zij iemand kent met wie jij daarover eens zou kunnen praten. een voorbeeld van zo’n email er uit zou kunnen zien kun je hier vinden.

Maak vervolgens een selectie van, zeg, 5 mensen met wie je zwakke verbindingen hebt (mensen die je af en toe ziet, meer dan eens per jaar maar minder vaak dan twee keer per week). Misschien kun je voor het maken van je selectie een sociale netwerk site gebruiken zoals LinkedIn of Facebook.

Verstuur de e-mail dan naar deze mensen en wacht op het antwoord. Hopelijk brengt het je in contact met één of meer mensen die geïnteresseerd zijn om met je te praten. Zo niet, dan herhaal je de voorgaande stappen en verstuur je nog een paar mailtjes. Zelfs als dit proces niet leidt tot nieuwe mogelijkheden dan zou dat nog niet de ergste zaak van de wereld zijn omdat het niet moeilijk is en niet veel tijd vergt om dit te doen.

Probeer het uit en kijk hoe het werkt. Laat me het weten.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Coert,

Goed en herkenbare column. Ik heb deze theorie gebruikt bij mijn onderzoek voor het NOC*NSF en de UvA naar de arbeidsmarktkansen voor topsporters en werkgevers.

In 2004 ben ik hier op afgestudeerd aan de UvA (arbeids- en organisatiesociologie).

Daarna heb ik in 2008 (OS Beijng )een publicatie uitgegeven “Goud op de werkvloer”. Hierin wordt successen gedeeld door oud olympische topsporters en topsport gezinde werkgevers.

Inmiddels heeft eea tot verbetering geleid voor de sporters. Onlangs heeft een grote groep werkgevers een convenant getekend om meer topsporters binnen hun organisatie aan te stellen, in bijzonder al gedurende hun loopbaan. Ik was en ben daar groot voorstander van.

Indien je het leuk vind als ik dit concrete succesvolle voorbeeld eens presenteer ergens waar het relevant is, hoor ik dat graag.

Groet,

Patrick van Beukering
06 22 93 66 09

Heel hardnekkig dit verhaal over netwerken. Een klassiek broodje aap. Als iemand je dit voorhoudt vraag dan naar de onderbouwing. Wie beweert dit en waar is het onderzocht? De cijfers komen uit Amerika. De cijfers uit Nederland en België (en dan heb ik het over onderzoek, geen persoonlijke meningen) laten zien dat 30% van de werkzoekenden hun baan vindt via netwerken. De rest dus niet!!!

Netwerken werkt overal (het is wel 30% dus doen) maar vooral in de top van organisaties (je denkt toch niet dat Gerrit Zalm zijn cv naar ABN heeft gestuurd en toen onze Jan Peter in was voor opperhoofd Europa heeft hij ook niet zitten zwoegen op een brief) en in het midden en kleinbedrijf. Heel erg logisch.

Verder vind ik veel toelichtingen over hoe je moet netwerken ook erg komisch. Zo schijnt het een doodzonde te zijn om te zeggen dat je werk zoekt. Dus: vele werkzoekenden komen langs, met neon letters op hun voorhoofd staat geschreven dat ze werk zoeken, maar ze zeggen het niet. Hoe incongruent wil je het hebben!
Ook zijn er prachtige verhalen over hoe vaak het bericht over ontstane vacatures worden doorverteld. Honderden mensen schijnen het na 1 weekend al te weten. Gaat dat bij jouw thuis zo?
En stel dat het zo is. Ga eens even rekenen. Hoe vaak ontstaan voor jou geschikte vacatures in een organisatie? Bij hoeveel mensen moet je dan netwerken? Hoe lang onthouden ze jou? Hoeveel concurrenten komen daar ook netwerken?
Hoe herinneren ze je zich?
‘Ja, er was hier iemand 2 maand geleden die het over dit soort werk had. Volgens mij zou hij dit wel gewild hebben. Hij vroeg er echter niet om. En als het een goede is is hij natuurlijk al lang ergens anders aan het werk’.

Hiel Terpstra – It’s all about doing

x
x