Werk zoeken? Zo doe je dat!

Columns

Het is te hopen dat je een groot netwerk hebt. Of het nu zakelijk is of sociaal, dat maakt niet uit. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar werk. Vertel er wel bij wat je ongeveer zoekt, want niet alle functiebenamingen zijn even duidelijk en zeker niet eenduidig over alle sectoren heen.

Hyves, facebook, myspace, linkedin zijn de ideale manier om ook verre kennissen te laten weten dat je op zoek bent. Als je werkeloos thuis zit, dan heb je eindelijk tijd voor sociaal netwerken. Twitteren is een vak apart. Wat je doet staat centraal (niet wat je denkt). Een snelle manier om andere te laten weten dat je solliciteert, waar en waarnaar. Als je consequent alle kleine dingen die je doet twittert, dan gaan mensen met je meeleven.

Inschrijven op alle vacaturesites spreekt voor zich. Daar komt de inhoud om de hoek kijken. Bedenk goed wat je met de rest van je leven wil. Denk ook aan de korte termijn. Niet alle keuzes zijn voor het leven. Voor bijna alle beroepen zijn er opleidingen op alle niveaus. Dus wil je een camping met snackbar gaan beheren, maar heb je nog nooit gehoord van HACCP normen en al helemaal geen ervaring in de recreatiesector, dan zou je sollicitatiebrief wel eens linea recta in de prullenbak kunnen belanden. Kies voor banen die haalbaar zijn. Als je echt een andere richting in wil, ga dan studeren en als vrijwilliger ervaring opdoen.

Neem maximaal een maand om te rouwen over je werkeloosheid (als het echt nodig is). Doe daar dan ook wat mee. Na die maand kom je gewoon \'s ochtends weer voor 8 uur uit je bed en gaat er \'s avonds ook weer om een normale tijd in. Het grote risico van thuiszitten is dat de grote moeheid toeslaat. Je denkt alleen nog maar dat je wat doet, maar in werkelijkheid ben je een zombie aan het worden. Mocht je ooit per ongeluk nog een baan krijgen dan zal dat veel te vermoeiend blijken te zijn. Zolang je gezondheid goed is kun je volop sporten, hardlopen, tennissen, fitness, golf, alles wat je in beweging brengt en houdt. Denkspelletjes zijn nuttiger dan je zou denken. Je hersenen moeten ook in training blijven. Het mooiste zou zijn als je vrijwilligerswerk kunt krijgen. Daarmee blijf je fysiek en psychisch in training.

De sollicitatiebrief…
Niet iedereen is een ervaren schrijver. Of je nou directeur bent of timmerman, het schrijven van een sollicitatiebrief met bijbehorend cv is een kunst. Op het internet zijn voldoende voorbeelden te vinden. Kopieer die en pas ze aan aan je eigen kennis en vaardigheden, het bedrijf waar je gaat solliciteren en de creativiteit van de dag. Uiteindelijk zal blijken dat je de brief en cv volledig opnieuw geschreven hebt, maar het heeft wel inspiratie gegeven. Laat altijd als laatste nog iemand ernaar kijken die verstand heeft van de taal. Voor anderstalige brieven geldt hetzelfde, kopiëren, aanpassen en laten nakijken.

Werkeloos zijn is geen straf. Het is een periode van herbezinning. Wat je kunt doen, dat doe je. Schakel alles en iedereen in. Mensen willen graag helpen. Geniet er ook een beetje van en neem je voor om nooit langer dan een kwartier te piekeren. Bijvoorbeeld van 19.45 tot 20.00.

John van der Borg
Business consultant, trainer en coach
Een voorbeeld van een solicitatiebrief met CV staat op www.sigma-management.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Leo
Beste John of Jorg, Leuk algemeen verhaaltje. Dat kan mijn moeder me ook vertellen.
Hoe ga je om met mensen die 45 plus zijn en na 600 sollicitaties nog altijd niet opgeroepen worden. Je moet in je sollicitatie de voordelen van je eigen ik profieleren voor de nieuwe baas. Dat betekent dat je aan de hand van je sterke en zwakke punten mensen moet laten weten waar hun kracht ligt. E 6500,- subsidie per jaar voor de duur van drie jaar, plus opleidingskosten vergoed etc etc etc.

Job-hunting begint met het jagen naar werk als je 45 pusser bent. Je omgeving is niet geinterresseerd in jou werkeloosheid. Neen, want dat is niet goed voor hen zelf. Er zijn maar enkelen die je kunnen en willen ondersteunen. De rest zorgt eerst voor zich zelf.
Ben eerlijk tegen de sollicitant personeels consulent en zeg exact wat iemand wel of niet geschikt maakt als klant.
Mijd de uitzendbureau's want die vernagelen elke sollicitant doordat ze de vacature niet hebben. Probeer dat als sollicitant eens uit. Door met een functie te googlen.
Succes met de sollicitaties. Een positieve inslag helpt al veel te onderscheiden.

Meer over Personal Branding