Aan welke eisen moet een locatie voor een kinderdagverblijf voldoen?

Heeft u een lokatie voor een kinderdagverblijf op het oog, regel dan vervolgens:
  1. Check in het bestaande bestemmingsplan van de gemeente of er ruimte is voor een kinderdagverblijf. Als dit (nog) niet het geval is, kunt u bij de gemeente een verzoek indienen voor een vestiging.
  2. Vraag vervolgens een omgevingsvergunning aan.
  3. Heeft u een pand op het oog dat nog moet worden verbouwd of gerenoveerd dan moet er bij de gemeente of via Omgevingsloket Online een omgevingsvergunning voor bouwen worden aangevraagd. Afhankelijk van het type pand, de locatie en precieze (bouw)plannen kan het zijn dat er ook een of meer aanvullende vergunningen moeten worden aangevraagd voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.
  4. Als u van plan bent om opvang te bieden aan meer dan tien personen die jonger zijn dan twaalf jaar dan is er ook een afzonderlijke omgevingsvergunning voor brandveiligheid nodig. Aanvragen kan via de gemeente of het Omgevingsloket Online;
  5. Eigenaren van een kinderdagcentrum of buitenschoolse opvang hoeven op het gebied van milieu in veel gevallen niet een omgevingsvergunning aan te vragen. Meestal kan er worden volstaan met het aanmelden van het bedrijf bij de gemeente.
  6. Controleer of het verblijf qua ruimte en inrichting aan de specifieke eisen voldoet om groepen in verschillende leeftijdscategorieen te kunnen huisvesten. Zorg voor voldoende passend ingerichte ruimtes voor spelen en rusten. Deze ruimtes moeten afgestemd zijn op de leeftijd en het aantal op te vangen kinderen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 91 vragen en antwoorden over Kinderopvang.