Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

De recensent Jaap Mackaay citeert de auteur Korthuis:

“PMA wordt door Korthuis omschreven als de (zelfhulp-)methode die net een stap verder gaat dan de bestaande 1e lijns methoden als NLP, RET, EMDR etc. PMA richt zich volledig op het optimaal laten functioneren van de mens, zijn emoties, overtuigingen, motivaties en gedragingen en biedt de mogelijkheid om op eenvoudige wijze duurzame positieve veranderingen in gedrag teweeg te brengen.”

Ik zou Korthuis en Jaap Mackaay graag willen geloven, maar ik heb nog geen beeld gekregen wat “bestaande 1ste lijns methoden” dan zijn, en waarin PMA dan “net een stap” verder gaat.

De stap verder richting intenties is er wellicht wel, waar de stap verder zit in de aanpak of methode (Als die stap verder er is) wordt mij in de recensie niet duidelijk.

Wellicht een zinvolle aanvulling voor een vervolg?

Heel mooi beschreven hoe men zichzelf zou kunnen coachen met behulp van PMA.
Daartegen heb ik twee bedenkingen:
1. Jezelf coachen is een utopie: jijzelf bent de spiegel waarin je wilt zien wát je wilt zien. Je kan wel een instrument aanleren waarmee je jezelf ‘onderhoudt’.
2. PMA lijkt een nogal slap aftreksel van EFT. Ik durf zelfs te stellen dat PMA een oude wijn in een nieuwe zak is.
Zie verder:
http://www.emofree.com/newcomer.htm

Deze methode lijkt veel overeenkomsten te vertonen met de “Past Reality Integration” methode van Ingeborg Bosch.

Helemaal eens met Anita dat dit in essentie lijkt op de Past Reality Integration van Ingeborg Bosch en ook op de wat meer alternatieve methode van Brandon Bays – De helende reis en de techniek focussen. Nogal opportunistisch om dit een zelfhulp methode te noemen. Het is een geavanceerde techniek die in de meeste gevallen onder begeleiding van een therapeut of ter zake geschoold coach plaats vindt. Het vraagt namelijk twee dingen tegelijk van je: zowel helemaal in de gevoelens en gewaarwordingen duiken die getriggerd worden door een hier en nu situatie, als wel je zelf door het totale proces heen loodsen. Voorwaar een opgave voor gevorderden!
Niettemin een werkzame methode is mijn ervaring, goed in te passen in een coachtraject als de deskundigheid aanwezig is.

Wie de naam van de recensent, Jaap Mackaay, googlet, komt er al snel achter dat Jaap zelf PMA-coach is, en dus niet onbevooroordeeld in de materie staat. De recensie maakt op mij dan ook de indruk meer te dienen ter promotie van het boek en de methode dan als een zuivere boekbespreking. Er wordt nl. eigenlijk niets gezegd over de bruikbaarheid / leesbaarheid van het boek…
Dit pleit niet voor de validiteit van ManagementSite.
(Overigens heb ik zelf ooit een prima PMA-sessie gehad, dus is het punt niet)

Progressive Mental Alignment ziet kennelijk (ik heb het boek nog niet gelezen) op het “uitlijnen” van bestaande valse overtuigingen met de herbeleving van reeele ervaringen uit het verleden. Ervaringen die hun impact op het hier en nu op niet effectieve wijze laten doorwerken. Op zichzelf zijn dit geen nieuwe inzichten, maar kennelijk wel de wijze waarop interventies worden gepleegd om iemand de ‘onbewuste daar-en-dan ervaring’ te laten herbeleven. Tevens lijkt mij zeer relevant de wijze waarop de ervaringen geduid worden door de begeleider/coach. Omdat we weten dat de duiding van verhalen van clienten ook weer veel zeggen over de (eigen) ervaringen van de coach is het wellicht nodig (lees ik niets van) dat ook de coach PMA ervaringen heeft. Betekent dit dat achter deze methode (no harm meant) de mogelijkheid schuilgaat van het ‘opgeleid worden tot PMA-coach’, waarmee ik een enorme commerciele deja vu zie opduiken?!
Desalniettemin … “Doen wat werkt…?? Doen!”

Kritiek hebben is een van de makkelijkste metode,om pma te veroordeelen.

Jammer,ik ben met pma in aanraking gekomen via vrienden.
Ik ben me er ter degen van bewust ,dat er veel te koop is op het gebied van zelfhulp methode,Maar als je oprecht wilt oordelen en reageren neem een sessie of koop `t boek.

Ik ben overtuigd,`t werkt,.

en ,nee ik heb er geen financieel belang bij dat ik dit schrijf,
(mail),maar oordeel niet voordat je weet waar je `t over hebt.

Ieder zijn mening,maar weet `t dan wel te onderbouwen.

met vriendelijke groet

sc

Momenteeel doe ik een training interculturele NLP bij ISE en wordt de beschreven PMA (andere naam) toegepast als een mogelijke interventietechniek bij het opruimen van ‘badclusters’. Daarnaast zijn er nog vele andere inteventies mogelijk die door de coach kunnen worden ingezet om de gecoachte zelf zijn verbetertraject in te laten zetten.

Ik zie in de beschreven PMA niet veel nieuws en zeker niet een methode die alles vervangt! Naast inzicht en kennis van het persoonlijkheids- en cultuurmodel is een coach zeker nodig als je start met dit soort verbetertrajecten.

De reacties hier zijn al vrij oud maar mogelijk komen er nog nieuwe lezers langs.
Toen ik in dat jaartal het eerste boek van Joop Korthuis heb gelezen was ik er helemaal weg van. Ik heb vele boeken gelezen om mijn leven aangenamer te kunnen maken, van positieve lectuur tot psychologie, relaties enz…. alles wou ik lezen.
Steeds ontbrak het aan iets dat niet ver genoeg ging. Het waren allemaal schitterende boeken en dan, hoe moest het nu verder. Hoe word ik nu gelukkiger.

Toen ontdekte ik de vernieuwde uitgave van ‘Bevrijd jezelf’, PMA. Daar was een hele begeleiding rond gebouwd.
Ik heb het zelfplan aangekocht en uitgeprobeerd, ik leerde voor het eerst terug naar mezelf gaan. Voor de doorbijters, je kan het echt zelf en je hoeft geen speciale studies.
Ik wou meer, zoveel mensen die rondlopen met hun rugzakje, ken je de uitspraak? In dat rugzakje zitten niets anders dan onopgeloste trauma’s. Dat is niet moeilijk om daar achter te komen. Ben je een beetje begaan met psychologie en mensenkennis dan weet je dat.

Je hoeft het niet te geloven maar ben je bereid om je septische gedachten te toetsen aan praktijk en wat als het voor jou ook werkt? Help, ik kan ook gelukkig zijn………

Vele mensen kunnen vandaag geholpen worden door het opkuisen van hun trauma’s en waarom wil jij dan als alwetende dit tegenhouden. Wat kan jouw voordeel hier uit zijn?

Een PMA sessie of een opleiding is het beste wat je ooit zal overkomen. In de spiegel durven kijken en recht in de ogen van “het gelukkig zijn” kijken.

Toon alle 9 reacties
x
x