Overkom ‘gewoontegedrag' in veranderingen

Actueel

Na een aantal maanden is er eigenlijk niets (of in elk geval veel te weinig) verbeterd en alles blijft bij het oude. De gemaakte afspraken worden niet nagekomen. Je merkt dat het niet lukt om de gewenste verandering daadwerkelijk vorm te geven.

Je hebt concrete doelen gedefinieerd die echt kunnen leiden tot goede resultaten, die ambitieus zijn en ook realistisch. Iedereen is enthousiast voor dit plan en er wordt een oprechte intentie uitgesproken om dit waar te maken. Toch merk je na een aantal vergaderingen dat je managers de acties niet zo voorspoedig oppakken als je had gehoopt. En eigenlijk moet je bekennen dat de sturing van jouw kant ook te wensen over laat. De praktijk is weerbarstig en het blijkt lastig om de plannen vast te houden die je samen had bedacht. De dagelijkse beslommeringen hebben allang weer voorrang.

Realiseer je dat vasthouden aan wat je je hebt voorgenomen de grootste illusie is in dit hele verhaal. Er komt altijd wel iets tussendoor, je trapt in oude valkuilen of je vergeet je voornemens omdat je je deze manier van werken nog niet eigen hebt gemaakt. Vasthouden blijkt dus onmogelijk.

Drie stappen om op elk moment de gemaakte plannen met je team weer op te pakken:

  1. Word je bewust dat zaken niet volgens plan zijn gebeurd. Deze bewustwording begint vaak bij het moment dat je baalt dat iets niet is gedaan. Stop met balen, ga achterover zitten en stel vast dat de plannen niet volgens plan zijn opgepakt. Gebruik ook je MT collega's om elkaar hier scherp in te houden.
  2. Besteed geen tijd aan ‘hoe het zo kwam'. ‘Gewoontegedrag' is sterk en het maakt niet uit welke redenen er dit keer waren om je af te leiden.
  3. Pak je plannen erbij, kijk waar je gebleven bent en bedenk wat de eerste actie is om weer in beweging te komen. Ga dit meteen doen of plan het nog voor diezelfde week. Dit hoeft geen groot ding te zijn, als je maar weer in beweging komt. Als je maar stopt met balen en de draad weer oppakt.

Veranderen lukt niet in één keer omdat je ‘gewoontegedrag' het weer overneemt. Veel voornemens om te veranderen mislukken omdat we de verandering met ons denken en gedrag tegenhouden.Om te slagen is het essentieel dat je keer op keer weet hoe je de draad weer oppakt. Je zult merken dat de resultaten snel zichtbaar worden.

Sleutels tot succesvolle gedragsverandering

Wat zijn goede manieren waarop je wél je gedrag kunt veranderen?

Volgens professor Henry Mintzberg is bijna iedere implementatiefout het gevolg van de disconnectie tussen de formulering en de implementatie. Anders gezegd: een visie of plan wordt alleen werkelijkheid als het in verbinding staat met datgene wat je dagelijks doet. De overtuiging van veel managers dat je in de vergaderzaal visie kunt formuleren en dat mensen op de werkvloer vervolgens actie zullen ondernemen klopt dus niet. Visie en actie moeten veel meer met elkaar verbonden zijn om succes te hebben.

Iets veranderen begint met onze manier van denken over verandering. Veel mensen denken dat als je iets heel graag wilt, het  ook zal gebeuren. Willen is kunnen' zeggen we dan. Of: ‘Als ik nog harder mijn best doe lukt het me vast'. Uit de praktijk blijkt dat er meer nodig is dan alleen het voornemen om iets te veranderen.

Onderzoeker Ben Tiggelaar stelt dat er een diepe kloof gaapt tussen onze intenties (wat we willen) en gedrag (wat we doen). 'Ons vermogen tot bewuste gedragssturing is domweg te beperkt om puur op wilskracht grote doelen te realiseren.' Wilskracht kan ons wel helpen om de boel in beweging te brengen, maar na verloop van tijd werkt ons brein ons tegen. We willen het één, maar doen het ander...

Kortom: ruil slechte gewoontes in voor goede gewoontes, waarbij ‘goede' betekent dat ze meer energie opleveren dan dat ze kosten. Het geheim van succesvolle gedragsverandering ligt dus in het ontwikkelen van goede gewoontes die weerspiegelen wat je graag wilt bereiken.

Hulp vragen
Een geweldige manier om gedragsverandering meer kans te geven is hulp vragen. Deel je plannen met een aantal mensen die je regelmatig ziet. Spreek met hen af dat ze jou regelmatig vragen hoe het met de uitvoering van je plannen gaat. Leg hen uit dat goede vragen je verder helpen en complimenten ook. Je kunt natuurlijk ook samen met iemand anders aan een doel werken. Of zoek een coach die je bij het bovenstaande kan begeleiden.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in de media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Sprout & Waanbrekers

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Emotie management