Ethisch leiderschap gevraagd

Columns

Als een radar zoeken mensen hun omgeving af naar signalen die hun vertellen hoe ze moeten handelen. Onderzoek laat zien dat wanneer iemand voor ons op straat iets aan een collectant geeft, de kans toeneemt dat we zelf ook geven. En wanneer iemand anders afval op straat gooit, neemt de kans toe dat we dit zelf ook doen. Slecht voorbeeld doet kennelijk ook volgen. Maar volgen we het gedrag van ieder willekeurig persoon, of maken we onderscheid in wie het voorbeeld geeft?

De ‘sociale-leertheorie’ stelt dat wij niet alleen van het gedrag van anderen leren wat wij zelf moeten doen, maar dat wij vooral leren van anderen die voor ons van betekenis zijn, die wij zien als onze rolmodellen en waaraan wij ons gedrag vooral willen spiegelen. Het gedrag van rolmodellen geven wij een groter gewicht, vol...

Mooi en verhelderend stuk. Dit soort onderzoeken zou verplichte opleidingskost moeten zijn voor alle (top-)bankiers en topmanagers in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Zie ook mijn column over dit onderwerp:

http://www.managementsite.nl/36250/organisatiecultuur/corruptie-fraude-bedrog.html
Rijk Binnekamp
Zeer aansprekende column. Iedereen, en zeker de toekomstige leider, heeft een eigen moreel kompas nodig. Ethiek zou een hoofdvak moeten zijn in alle universitaire- en hbo-opleidingen.
Edwin van der Linden
Hallo Muel, prima verhaal, heel herkenbaar. Kunnen de heren bestuurders, managers en zaakwaarnemers in de voetbalwereld ook nog veel van leren.
Yvonne Rooms
Wat een goed geschreven en inspirerend artikel! Bezig met mijn studie Organisatiekunde kwam ik al googlend uit op uw artikel: nog steeds tijdloos! Complimenten. Ik heb het gedeeld op Linkedin zodat ook anderen zich kunnen laten inspireren.

Meer over Ethiek, integriteit, moreel kompas