Compliance & Governance

Cover stories · Boeken

Is de Week van de integriteit (1-9 december; UN anti-corruption day 9 december) volledig aan je voorbijgegaan? Je bent niet de enige. Tegelijkertijd heb je de afgelopen weken deze berichten waarschijnlijk wel voorbij zien komen:

  • Integriteitsprobleem wethouder van Brunssum, burgemeester stapt op.
  • Zeven jaar celstraf voor Amerikaanse VW-directeur t.g.v. Dieselgate.
  • Aangifte tegen Shell-top wegens corruptie in Nigeria.

We vinden het allemaal heel erg, foei! Tegelijkertijd riep onze huidige minister van buitenlandse zaken nog niet zo lang geleden op om toch vooral niet te moeilijk te doen bij het zakendoen met totalitaire regimes. Ziedaar de spagaat waarin zowel compliance als governanceprofessionals zich dagelijks bevinden. Compliance en governance worden door managers vaak gezien als lasti...

Gyuri Vergouw
Auteur
Beste Henk, dank voor de reactie. Ik mis daarin wel een beetje de directe link met of naar het artikel. Dat maakt een concrete reactie wat lastig. Voor wat betreft reputatiemanagement, er zijn meerdere sectoren waar regulering al lang dagelijkse realiteit is, zoals de olie-industrie, maar waar de door jou genoemde afwegingen toch nog minder lijken aan te slaan. Dat compliance onderdeel is van een groter geheel en contextgevoelig is daarnaast zeker een belangrijk punt, evenals het feit dat compliance kosteneffectief en-efficiënt dient te worden ingevuld. Punten die ik van harte onderschrijf.

Meer over Reputatie management