Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Al duizenden jaren is alleen natuurlijk leiderschap de enige vorm van acceptatie. Authentiek, waarachtig en betrouwbaar. De crisis maakt heel helder duidelijk dat elke andere vorm niet functioneel is. Welkom crisis, ga nog maar even door tot er een breed nu gedragen inzicht ontstaat in alle lagen : verticaal, horizontaal, digitaal en in alle talen.
Hg, sjoerd

Eens met Sjoerd, dienend leiderschap is de enige natuurlijke wijze van leiderschap. Samenwerking is een overlevingsstrategie die is ontstaan in de pre-historie. Simpelweg omdat deel uitmaken van een groep de beste garantie was voor een individu om te overleven. De groep benoemde zelf de leider van wie de groep wist dat ze met hem als leider zouden overleven, de overwinning behalen of gewoon beter af waren. In ruil daarvoor kreeg de leider gezag en prestige. De belangen voor de leider lagen bij de groep. De groep waar hij zelf deel van uitmaakt. Hij maakt zijn persoonlijk belang daaraan ondergeschikt.

In de militaire organisatie, de organisatie waar ik zelf deel van uitmaak, wordt van een leider een zelfde opstelling verwacht. Het is ook het enige mechanisme dat werkt als je wilt dat jouw mensen je onder risicovolle omstandigheden zullen volgen.

Het belang van de leidinggevende in de moderne tijd ligt al lang niet meer als eerste bij zijn eigen groep. Zij beoordelen hem niet, zij betalen zijn salaris niet en zij gaan ook niet over zijn carrière. Het is dus zaak om het mechanisme weer in ere te herstellen dat de groep de leider kan benoemen maar ook kan afzetten als hij voor de groep niet meer de beste leider is.

[…] centraal. In een recente bijdrage betogen Philip Wallage en Muel Kaptein in hun artikel “Dienen = Leiden” dat er een nieuwe type leider opkomt. “Een nieuwe leider gedreven door de botsing tussen de […]

x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of