Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

In zichzelf is er niets mis met onze natuurlijke neiging tot korte termijn gedreven eigenbelang. Althans ten aanzien van de opbrengsten die het je geeft op de korte termijn. We zien echter zowel op macro, op meso, als ook juist weer op ons individuele microniveau dat de effecten hiervan op de lange termijn tot conflict, wantrouwen en onvrede leiden.

De doorgeslagen fragmentatie, zelfgerichtheid en korte termijn oriëntatie van al die onderling verschillende belangen leidt niet tot gezonde, innovatieve en creatieve competitie, maar zorgt juist voor entropie. Het zorgt op alle niveaus, zowel in een gezin of relatie, organisatie of bedrijf voor een toename aan inefficiëntie, ineffectiviteit, disconnectie en uiteindelijk tot inhumaniteit.

Bedrijven, boeren, burgers, bestuurders en bankiers zullen de behoefte aan het voortdurend willen realiseren van korte termijn eigenbelang moeten erkennen, accepteren en integreren. Om vanuit de reflectie over de lange termijn effecten die dat met zich meebrengt meer duurzame keuzes te maken. Ik, jij en wij allemaal, te starten met mijzelf. Dan kunnen er inderdaad hele mooie initiatieven ontstaan.

x
x