Channels

Het is vooral de persoonlijkheid die bepaalt of iemand een echte leider is. Kennis en vaardigheden zijn minder bepalend. Dat zegt Richard Voorendonk in zijn boek `Persoonlijkheid en Management`. In het boek staat het Big Five-model centraal. Het model behandelt vijf karaktertrekken aan de hand waarvan een persoonlijkheidsbeschrijving verkregen kan worden.

De eerste karaktertrek is negatieve emotionaliteit. Die eigenschap verwijst naar het aantal en de sterkte van de prikkels die negatieve gevoelens in mensen kunnen veroorzaken. Het gaat om de prikkels angst, depressie, schaamte, impulsiviteit en kwetsbaarheid.

Een tweede karaktertrek is extraversie. Het gaat daarbij om vriendelijkheid, sociabiliteit, assertiviteit, energie, sensatie zoeken en vrolijkheid.

Lees ook:

Management Development als Karaktervorming

Bij de karaktertrek openstaan gaat het om fantasie, kunstzinnigheid, emoties, activiteiten, ideeen en waarden.

Bij de karaktertrek altruisme gaat het om vertrouwen, oprechtheid, zorgzaamheid, inschikkelijkheid, bescheidenheid en medeleven.

De laatste karaktertrek is conscientieusheid, onder meer bestaand uit bekwaamheid, ordelijkheid, betrouwbaarheid, prestatiegerichtheid, zelfdiscipline en bedachtzaamheid.

[Bron:Dagelijks Beleid]

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Dit soort ‘informatie’ kan van de site af. Begeleidende tekst is nietszeggend … althans niet anders dan dat er ‘weer een boek verschenen is’. En dát lezen we wel elders. Laat deze site een bron van inspiratie blijven, informatief en een platform voor discussie … een van de kwaliteiten.
mvr AD.

x
x