Het belang van een moreel kompas (1)

Columns

Wanbeleid, ronduit hufterig gedrag, fraude, misleiding we lezen er over en zien het om ons heen. De prijs die we betalen is fors. Cynisme, apathie, wantrouwen, meedoen omdat iedereen het doet, het is allemaal zichtbaar. Hoe is te voorkomen dat organisaties zo ver afglijden, en belangrijker hoe is te voorkomen dat jij zo ver afglijdt onder het mom van "zo ging dat nou eenmaal", "ze deden het overal zo", "tja, het was de cultuur hé".

Bestuurders en (top)managers moeten in staat zijn ingrijpende beslissingen te nemen. Beslissingen waarbij je jezelf niet populair maakt, maar die eenvoudigweg soms onvermijdelijk zijn. Beslissingen over ingrijpende reorganisaties die massale ontslagen met zich meebrengen en grote offers vragen van werknemers. Maar het zijn soms ook beslissingen die te volgen en ...

Jean Paul van der Loo
Mooi stuk. Doet me heel erg denken aan de rode draad door het boek "The Big Five for Life" van John Strelecky. Inspirerend boek en een echte aanrader als deze column je aanspreekt. :-)
Hennie van Norden
Wat een mooie tekst Rijk, goed en beeldend geschreven en een echt belangrijk statement.
Rijk Binnekamp
Jean Paul, dank voor je feedback en tip. Kende het boek niet, maar even gegoogled en het lijkt mij zeer de moeite waard om te lezen.

Hennie, dank voor je feedback en mooi dat het zo aanspreekt. En...... er komt ook nog een deel 2.

Meer over Ethiek, integriteit, moreel kompas