Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Erik,

Wat een alleraardigste verwijzing naar de film ‘A dead poets society’ Zo blijven managementissues je bij en kun je er steeds een goede vertaling naar de praktijk van maken. Een mooie aansluiting op het dienend leiderschap zoals Jim Collins dat beschrijft las ik bij McKinsey. In een interview beschrijft Garth Saloner, decaan van Stanford University Business School, hoe hij nieuwe leiders leert om gedegen analyses te maken, rekening te houden met het wereldwijde effect van hun activiteiten en’soft’ leiderschap door veel samen te werken en leren dat je doelen kunt bereiken als andere mensen excelleren. https://www.mckinseyquarterly.com/Building_the_next-generation_business_leader_2562

Ik gebruik het idee van dienend leiderschap in ieder geval veel in mijn executive coaching en merk dat het leidinggevenden sterk aanspreekt.

Marianne Eussen
PALET coaching | advies | interimmanagement
biedt ruimte voor reflectie

Helder verhaal helemaal in combinatie met het voorbeeld. Zoals je schrijft gaat het om de leider die een hoger doel nastreeft groter dan hemzelf, mijn vertaling groter dan zijn ego. Het is als het voorjaar de eerste aanwijzingen zijn er van gewassen die uit het zaadje komen. Het is alleen te vroeg om de oogst meteen al te voorspellen. Dat is naar mijn idee ook een specifieke opbrengst: de oogst is duurzaam.

Wel verwacht ik dat het bedrijfsleven zal stoeien met die duurzame, lees: langzame opbrengst. We zijn zo sterk gefocused op korte termijn resultaten. Het is de vraag of aandeelhouders hier de ruimte voor bieden. De tijd zal het leren, maar ik vind het wel een verdomd interessante tijd voor de managementwereld.

@ Marianne: Dank je voor het verwijzen naar het artikel van Saloner. Ik ga het zeker lezen!
@ Wilbrand: Ben het met je eens wat betreft deze tijd, het zou zonde zijn als we de kans om nu iets te veranderen, verloren laten gaan omdat we onder druk van aandeelhouders toch weer in kortetermijn-denken vervallen. Dank je voor je reactie.

Inspirerend Erik! Vooral omdat je het feilloos voedt met de juiste voorbeelden.
Wat mij triggert in jou uiteenzetting van de nieuwe leider ligt daar waar een aantal grote denkers in het verleden jouw voor mochten gaan. Pijnlijke constering is dat de boodschap en in mijn beleving ook jouw boodschap ZO duidelijk is maar derhalve te vaak genegeerd wordt. Waar Collins “predikt” over de unieke talenten binnen organisaties die mits goed gebruikt wezenloos goede resultaten bereikten en bereiken ziet men nog niet dat dit overal tot de mogelijkheden behoort of gunt de waan van de dag ons de tijd niet hier echt iets mee te doen?

Het is een onderkende misvatting dat de grote leider een welbespraakt, bevlogen en inspirerend gezicht van een organisatie moet zijn. Zonder deze zonder meer gezegende types, die wel degelijk bestaan, tekort te doen moet men constateren dat deze types schaars zijn en op een psychologisch koord dansen en ongemerkt slachtoffer kunnen worden van excelleren in de karaktertrekken als machtsvertoon, ijdelheid of een tomeloos geloof in baanbrekende veranderingen met zijn of haar signature. Alfred Adler beschreef dit risico al in Understanding human nature (1927)

De niveau 5 leiders, betrokken en dienstbaar als altijd hebben het nu zondermeer razenddruk met het stutten van de ondergrens, bewust van nieuwe mogelijkheden en waarschijnlijk samen met gelijkgestemden. De uitdaging ligt daar om ze nu ook te (h)erkennen.

[…] Tijd voor nieuwe leiders Managers van de toekomst krijgen hun werknemers niet op de kast maar op de tafel Erik Steijger […]

Toon alle 5 reacties
x
x