Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Laatst in Vrij Nederland: interessant artikel over Bokito-gedrag bij bankiers. Arme beesten trouwens, worden ze nu al vergeleken met bankiers.

http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/DNBpsychologen-pakken-Bokitobankiers-aan.htm

Beste Muel

Je beschrijft een dynamiek die mensen maar al te vaak in zijn greep krijgt. Binnen organisaties zie je hier tal van variaties op. Dit komt zo vaak voor dat ik het betitel met de term Oerconflict. Het oerconflict houdt niet alleen de meer machtigen gevangen. De minder machtigen raken er op een eigen manier ook in gevangen.

Het gemak waarmee de top van sommige organisaties dit spel van macht, poen en prestige oppakt heeft al menige organisatie grote schade toegebracht. Voor mij altijd weer verbazingwekkend hoe krachtig dit relatiepatroon kan toeslaan. De verwijdering tussen top en werkvloer gaat dan heel snel.

Deze dynamiek is bekend genoeg. Iedereen kent het fenomeen van ‘de arrogantie van de macht’ maar de vraag blijft of bestuurders ernaar kunnen en willen handelen. De ‘animal spirits’ naar macht, poen en prestige overspoelen menigmaal de gewenste bestuurlijke wijsheid.
We zitten middenin een proces van bestuurlijke civilisatie waarin volgens mij de tegenkrachten van graaierij en onverschilligheid nog een vitale rol spelen. Of zie jij dit anders?

Groet/Willem

Beste Muel,

Verhelderend stuk en mooie update van ‘waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’.

Even de vraag van Willem Mastenbroek combinerend met de link daarvoor van Peter Urbanus. De bestuurlijke civilisatie wordt mijns inziens enorm geholpen door de schijnbaar exponentieel toenemende transparantie. Zo’n meldpunt slechte managers is wellicht geen goed voorbeeld, maar het gaat wel om initiatieven als deze.

Het is een beetje het tegenovergestelde van Plato’s ring van Gyges, volgens mij schrijf je daar in je boek ook nog een stukje over.. Volgens mij is de vraag welke krachten in welk tempo terrein winnen en wat dan het nieuwe evenwicht is. Mooie tijden…

Groet,

Valentijn

Toon alle 4 reacties
x
x