Verandermanagement: Dé drie valkuilen

Columns

Verandermanagement wordt meer en meer een onderdeel van de reguliere bedrijfsvoering. Toch blijven een paar oude routines verleidelijk. Hier vindt u de 3 belangrijkste risico's.

Vermijd deze valkuilen

Het ‘oude verandermanagement’ blijkt nog vaak aangewend te worden. Als u de volgende drie ‘valkuilen’ weet te vermijden voorkomt u een boel ellende.

1. Verandermanagement als regendans

Schaffer en Thomson maakten al in 1992 duidelijk dat organisaties een boel activiteiten ontwikkelen die weinig van doen hebben met het primaire proces. Het zijn activiteiten die overwegend in de ‘middelen sfeer’ passen en niet rechtstreeks verbonden zijn met resultaten en klanten. Dergelijke activiteiten leiden alleen maar af van de zaken waar het echt om gaat. Mee stoppe...

Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Haha, heel goed. Geen woord gelogen. Stuur dit naar alle opleidingsinstituten! Want daar wordt al die onzin verkocht.
Rob Driessen
Lid sinds 2019
Heb de ervaring dat gestelde juist is. Er worden teveel externe (dure) bureaus worden ingeschakeld, teveel bestuurders uit politiek of ambtenarij waardoor daadkracht ontbreekt. Mensen met ervaring en gezond boeren verstand worden weg getreiterd. Maar ja, het is een repeterend verhaal helaas. Veranderen in niet altijd verbeteren en verbeteren is per definitie veranderen. Goldratt noemde het 'a proces of ongoing improvement', doe het in kleine stapjes en daar waar de problemen zich voordoen en neem de mensen erin mee, zij zijn de specialisten.

Meer over Verandermanagement