Lean Light: Rijnlands Vakmanschap met Lean Management

Columns

In de televisiegids van een publieke omroep laatst een interview met televisiediva Mies Bouwman. Aan het einde van het interview werd haar gevraagd hoe zij aankijkt tegen de bezuinigingen die het kabinet voor de publieke omroepen in petto heeft. Een beetje jammer dat ze begint met een verontschuldiging over haar leeftijd en vermeende nostalgie; ze stelt uiteindelijk een mooie advies- annex onderzoeksvraag waar veel organisaties het bekende puntje nog aan kunnen zuigen: ‘Wat zijn jullie (…) aan het doen?’. En ze heeft het dan niet over het kabinet, maar over de medewerkers die de bezuinigingen mogelijk gaan treffen...

Het lijkt misschien een wat kinderachtige en bemoeizuchtige vraag, maar in veel organisaties worden activiteiten uitgevoerd waarvoor de klant eigenlijk niet wil betalen. Activ...

Sebastiaan Aghina
Lid sinds 2019
Beste Wilco e.a.,

Mooi voorbeeld van en-en denken. Verzwegen vraag: wat gaan vakbroeders en -zusters doen die hun meerwaarde in ketens moeilijker kunnen aantonen? Wat gaan beroepsgroepen doen die door bijv. automatisering e/o taakintegratie obsoleet lijken te worden? Professionele mensen zijn er om werk te verrichten of is het andersom, werken ontwikkelt mensen tot professionals? Wat is hierop het Rijnlands antwoord?


Voor wie discussie over vakmanschap wil verbinden met Lean discussie, zie: Stichting Lean 2.0: met Mike Rother (auteur Learning to see en Toyota Kata, NL debuut) i.s.m. Emiel van Est (Lean 2.0).
Data: 15 - 17 nov. 2011.
www.lean20.nl.
HMA Visser
Lid sinds 2019
Beste Wilco,

Mooi artikel dat weergeeft dat we de verbeterprocessen vanuit het Angelsaksische model moeten vertalen naar onze eigen cultuuromgeving. Met een beetje polderen er bij, kan het ook best wel lukken. Er zit vaak meer vet in organisatie dan we zelf denken. Heb inmiddels aan heel wat lean projecten een bijdrage mogen leveren. Helaas zijn er nogal eens wat tegensputteraars. Niet zo lang geleden werd in een organisatie LEAN vertaald door: Leg Ergens Anders Neer. Dat komt vaak omdat de schouders niet sterk genoeg zijn om de LEAN aanpak (geestelijk) te kunnen dragen. Gelukkig kan ik uit ervaring zeggen dat daar waar doorgezet wordt door de positievelingen de resultaten op de lange termijn uitstekend kunnen werken. Voorbeelden van succesvolle ondernemingen zoals Holmatro (Raamsdonkveer), Moba (Barneveld), SEW eurodrive Vector (Rotterdam) en Unitron (IJzendijke) zijn lichtende voorbeelden van langetermijnsuccessen. Er zijn nog voldoende kansen in de BV Nederland om deze aanpak voort te zetten in dienstverlenende organisatie in zowel de profit- als de non-profitsector.

Meer over Slimmer werken