Duurzaamheid wijst weg naar nieuwe managementprincipes

Columns

Sinds Henri Ford zijn efficiëntie, planning, standaardisatie en het uitsluiten van risico's steeds verder geperfectioneerd. Deze managementprincipes horen bij het industriële tijdperk. In de 21ste eeuw daalt het rendement van efficiëntie. Daarentegen stijgt de premie op veerkracht, reactiesnelheid en aanpassingsvermogen. Deze nieuwe managementprincipes markeren de overgang naar het tijdperk van duurzaamheid.

Kwetsbaarheid
Globalisering heeft geleid tot mondiale productketens. Het idee daarachter was efficiëntie. De keerzijde is kwetsbaarheid. Ketens kunnen breken. Barst op IJsland een vulkaan uit, ligt in Europa het vliegverkeer stil en komen bij ons de sperzieboontjes uit Kenia niet meer aan. Tsunami in Japan? Dan liggen de West-Europese autofabrieken van Toyota en Nissan stil en stagneer...

Vernhout
Peter Drucker heeft reeds in 1999 een managementparadigma gepubliceerd (Management Challenges for the 21st Century) en omvat de volgende boodschap:

Management’s concern and responsibility are everything that affects the performance and results of the institution, whether inside or outside, whether under the institution's control or totally beyond it.

Tot slot ben ik van mening dat er reeds een managementtheorie bestaat die precies de door jouw beschreven tekortkoming integreert, namelijk de 'competence-based strategic management theory' (strategisch competentiedenken).

Meer over De Menselijke maat