Maatschappelijk verantwoord internationaal ondernemen begint in moederland

Columns

In veel landen in de wereld wordt gewerkt aan een manier van leven en werken die verantwoord is en dat op een duurzame wijze. De actuele problematiek in de textielindustrie in Bangladesh leert dat er in sommige landen en bedrijfssectoren nog een lange weg is te gaan.

Als lid van de raad van commissarissen van enkele internationals ervaar ik voortdurend dat de sterk gevoelde behoefte aan het kwantificeren van informatie ten behoeve van het nemen van beslissingen de ‘dominante logica’ in opereren is. Maatschappelijk Verantwoord Internationaal Ondernemen [MVIO] is juist om deze reden geen populair agendapunt – uitzonderingen daargelaten. Het onderwerp laat zich namelijk lastig kwantificeren. Het is vooral veel ‘hart’ en weinig ‘verstand’ en dat laat zich in de regel lastig toelichten aan aand...

truus boerma
Je kunt alle argumenten van het "hart" vertalen in de taal van het "hoofd". Je kunt ook de raden van bestuur en de raden van commissarissen beter samenstellen en mensen zoeken die met hoofd, hart en handen willen werken. Die snappen de principes van Planet, People en Profit, oftewel: respect voor de aarde, liefde voor de mens en eerlijk delen van de opbrengsten. En dan ben je echt met MVO bezig.

Meer over Duurzaam ondernemen