Channels

Sinds het begin van de financiële crisis is de omgeving waar ondernemingen in opereren veranderd. Het ondernemers-klimaat is koeler geworden, het is moeilijker om aan geld te komen, de werkloosheid neemt nog steeds toe en we moeten langer doorwerken voordat we met pensioen kunnen. Zowel organisaties als werknemers moeten zich aanpassen aan deze veranderingen om te kunnen overleven. De vraag voor organisaties en werknemers is “Hoe kan ik mijn kansen vergroten om te overleven in een veranderend  klimaat?”

Evolutie
Charles Darwin beschreef al in zijn boek “Origin of species” dat overleven niet draait om het recht van de sterkste maar om het vermogen om zich aan te passen. Diersoorten die zich beter aan kunnen passen aan hun omgeving hebben een grotere overlevingskans. Wanneer je kijkt in de natuur dan zijn er sprekende voorbeelden van een knap staaltje aanpassingsvermogen. Een dergelijk voorbeeld is de kameleon, die zich op fenomenale wijze aan kan passen aan zijn omgeving.
De huidige economische crisis kan je vergelijken met de ijstijd. Tijdens deze evolutie zijn verschillende diersoorten uitgestorven. Ook tijdens de crisis zijn er ondernemingen die dit niet overleefd hebben en verschillende mensen zijn hun baan kwijt geraakt. Ondernemingen en mensen die beschikken over een hoge mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen hebben tijdens een crisis een grotere kans om te overleven.

Het Mosselsyndroom
In de laaste decennia worden we steeds sneller geconfronteerd met verandering. De mate van automatisering en de hoeveelheid aan informatiestromen neemt toe. Verandering is onderdeel van het dagelijks leven geworden, als organisatie en als werknemer kan je niet meer om verandering heen. Gek genoeg worden we op school en tijdens onze loopbaan niet geleerd hoe om te gaan met verandering en naarmate we ouder worden vinden we het steeds moeilijker om te veranderen. Velen van ons blijven het liefst in de eigen comfort zone. We zijn pas geneigd om te veranderen als het moet.
Er is een kleine groep mensen die last hebben van het “mosselsyndroom”, deze blijven bij hoog en laag zitten op de plek waar ze zich aan gehecht hebben. Ze ondervinden veel problemen wanneer ze moeten veranderen, ze kunnen er zelfs goed ziek van worden. Voor elke organisatie en medewerker is het belangrijk om te leren omgaan met verandering en de kracht van aanpassing te ontdekken.

Lees ook:

Duurzaamheid wijst weg naar nieuwe managementprincipes

Win-Win Situatie
We zullen blijvend geconfronteerd worden met verandering en we moeten steeds langer blijven doorwerken. Het is dus noodzaak om als werkgever en werknemer na te denken hoe in te spelen op verandering als fenomeen. Hoe flexibeler een medewerker in te zetten is, hoe flexibeler de onderneming in kan spelen op toekomstige vragen vanuit de markt. Anderzijds geldt dit ook voor de medewerker. Hoe meer deze gewend is aan omgaan met verandering hoe beter zijn employability wordt. Eén van de mogelijkheden voor het leren omgaan met verandering voor medewerkers is “job rotation” waarbij regelmatig van functie of afdeling gewisseld wordt. Hierbij zal men duidelijke afspraken moeten maken over de termijn en de verwachtingen naar elkaar.
Voor zowel de medewerker als de organisatie is het van belang om te investeren in het ontwikkelen van competenties die het omgaan met veranderingen vergemakkelijken en verandering omzetten in een win-win situatie. De competenties aanpassingsvermogen, flexibiliteit, innovativiteit en creativiteit zijn hierbij essentieel.

Fit for the future
Wanneer omgaan met verandering van jongs af aan geleerd wordt, zorgt dit voor een nieuwe generatie medewerkers die klaar is voor de toekomst. De vraag is of de huidige manier van leren nog wel past bij een omgeving die voortdurend in verandering is.

Conclusie
Veranderingen zijn er al decennia lang, alleen de snelheid waar mee ze elkaar opvolgen is toegenomen. Een ieder zal dit aangaan en heeft het nodig om er mee te leren omgaan. Het is van belang dat organisaties en onderwijs hierin investeren. Feit blijft dat wie het grootste aanpassingsvermogen heeft de meeste kansen heeft om te overleven in een veranderend klimaat.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Mee eens, noch het onderwijs, noch organisaties zijn op continue veranderingen ingesteld, er zijn uitzonderingen, zoals consultancy organisaties, waar ik zelf de laatste jaren in heb doorgebracht.
Mijn eigen ervaring met dit onderwerp is, dat het ook zeer waardevol is om je eigen kernkwaliteiten te kennen, en daarop te focussen. Ik heb daarbij de gedachte dat ieder mens uniek is, eigen ‘geboortegaven’ mee heeft gekregen (Stephen Covey, 7 Habits). Door de ontdekken wat jouw unieke eigenschappen zijn en te investeren op die zaken waar je erg goed in bent, en die je energie geven, zorg je ervoor dat je daarin ‘ de beste van de hele wereld wordt’. Zo voorkom je middelmaat en krijg je een hoop levensvreugde.
De noodzaak om continue te blijven veranderen en aan te passen blijft. Maar inplaats van enkel onszelf steeds als een (blauwe) kameleon aan te moeten passen, komen we op posities en in situaties, waarbij niet wij ons aan de kleur van de omgeving aanpassen, maar dat wij als unieke creatieve en invloedrijke mensen kleur aanbrengen in onze omgeving.
mensen.
Mijn persoonlijke motto is: “Ik breng kleur in mijn omgeving”

x
x