Channels

Om Nederland groener te maken heeft de overheid voor diverse groene initiatieven financieel aantrekkelijke mogelijkheden. Twee initiatieven licht ik er hier uit: de aanschaf van zonnepanelen en de subsidie op hybride auto’s.

Hybride auto’s

Eerst maar eens de hybride auto’s en dan vooral de full hybrid auto’s met een bijtelling van 0% én die een caravan kunnen trekken. De meeste fyll hybrid auto’s kunnen nog wel een trekhaak hebben voor het vervoeren van een fiets, maar niet voor het trekken van een caravan. De auto’s die nu langzaamaan op de markt komen en wel die caravan kunnen trekken, zijn niet de goedkoopste in de lease. Deze categorie auto’s is dus alleen bereikbaar voor de mensen die van hun werkgever een auto met een relatief hoog leasetarief mogen nemen. En dat zijn in de regel weer de mensen die een relatief hoog inkomen hebben.

Het effect is dus dat de man die net een auto van de zaak mag rijden en met zijn caravan op vakantie wil, een auto moet nemen met een bijtelling van in de regel 20% of 25%. De veel meer verdienende collega kan wel die caravantrekkende full hybrid betalen. Hij stimuleert daarmee de vergroenende innovatie en betaalt voor het geven van die stimulans 0% bijtelling.

Zonnepanelen

Dan naar de zonnepanelen. De gemiddelde prijs van de stroom uit ons stopcontact, is de afgelopen jaren met gemiddeld 7% per jaar gestegen. Het effect van een grootschalige inzet van zonnepanelen zal eerder leiden tot een versnelde toename van die prijsstijging dan van een daling. Immers de bij de energieleveranciers afgenomen hoeveelheid energie daalt terwijl de vaste kosten gelijk blijven.

Wanneer we vervolgens kijken naar wie de mensen zijn die zonnepanelen aanschaffen. Blijkt dat dit die mensen zijn die spaargeld hebben en op zoek zijn naar een hoger rendement dan dat de bank ze geeft. Kortom, mensen die begrijpen dat de spiegelende dakbedekking een bijzonder goede belegging is.

We hebben afgelopen tijd al in diverse media kunnen lezen dat de lagere inkomens in de nabije toekomst door de autonome prijsstijgingen van energie al in de problemen zullen komen. Zij zijn echter juist diegenen die straks geen lagere energierekening betalen – ze hebben geen zonnepanelen – maar juist die hogere stroomprijs, die door de aanschaf van meer zonnepanelen versneld omhoog schiet.

Tegelijkertijd daalt de aanschafprijs en stijgt het rendement van de zonnepanelen als gevolg van de toenemende productie. Op termijn zullen ook de lagere inkomensgroepen de zonnepanelen kunnen betalen. Dat ze bereikbaar worden is dus de mede verdienste van de veelverdiener die handig gebruik maakt van subsidieregelingen die dan al enkele jaren profiteert van zijn lagere energierekening.

Kortom
ArrayDe rijken maken de groene ontwikkelingen mogelijk. Een andere formulering voor hetzelfde mechanisme: de groene regelingen maken de rijken rijker.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x