Wat kan de werkgever doen bij loonbeslag?

Werknemers zullen uiteindelijk op eigen kracht uit hun financiële problemen moeten komen. Toch kan de werkgever problemen (en daarbij horende loonbeslagen) helpen voorkomen:
  1. Ondersteun een werknemer met schulden bij het zoeken naar deskundige hulp (Nibud, kredietbanken of schuldsaneringsinstanties), die de werknemer helpen het uitgavenpatroon aan te passen.
  2. Geef de werknemer eventueel ondersteuning door samen met werknemer met de schuldeisers te onderhandelen, of door een voorschot op het salaris, vakantiegeld, bonus of dertiende maand te geven. Leg afspraken over een voorschot wel schriftelijk vast. Zo wordt discussie voorlomen over de rechten die de werknemer nog heeft op (een gedeelte van) het vakantiegeld. Als het vakantiegeld is uitbetaald, kan er geen beslag meer op gelegd worden. Er kan immers alleen beslag gelegd worden op hetgeen de werknemer nog tegoed heeft vanuit de arbeidsverhouding, niet op wat hij al ontvangen heeft.
  3. Ook is het mogelijk dat de werkgever de gehele vordering voor zijn rekening neent. In feite is hier sprake van herfinanciering en neemt de werkgever hiermee de schulden over. Het voordeel van deze constructie kan zijn dat de werknemer dan nog slechts één schuldeiser heeft, namelijk de werkgever. Mogelijk kon de werkgever onderhandelen met verschillende schuldeisers over een betaling ineens van een deel van de vordering tegen finale kwijting, waardoor de overgebleven schuld lager is geworden. Deze lening kan de werknemer vervolgens in termijnen weer terugbetalen. Let er in dat geval wel op dat de gehele vordering direct opeisbaar wordt gesteld en rente in rekening moet worden gebracht voor deze personeelslening. Doet de werkgever dit niet, dan wordt het rentevoordeel onder de overgangsregeling berekend met een normpercentage van 2,5. Dat rentevoordeel moet bij het loon van de werknemer worden opgeteld en er moet loonheffing over worden ingehouden en afgedragen. Onder de werkkostenregeling is het rentevoordeel belast tegen de waarde in het economisch verkeer.
Let op:
  • Als de werknemer fraudegevoelig werk verricht, overweeg hem dan (tijdelijk) een andere positie te geven;
  • Schuldenaars kunnen chantabel worden;
  • Geldzorgen leiden door stress en slaaapproblemen niet zelden tot ziektverzuim.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.