Welke privacyregels gelden er rond loonbeslag?

Het recht op privacy is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Voordat een deurwaarder beslag op het inkomen legt, zal hij informeren naar het loon en de betalingen. Hij informeert hiermee naar de arbeidsverhouding en de inkomsten die hieruit voortkomen. Hiermee kan de deurwaarder onderzoeken of een loonbeslag zinvol is.
Het is verstandig om bij de deurwaarder te informeren naar het vonnis op basis waarvan een mogelijk loonbeslag gelegd zou kunnen worden. Is er een vonnis, dan mogen de gegevens van de werknemer versterkt worden. De werkgever is dan zelfs verplicht op grond van artikel 475g Rechtsvordering de gegevens te verstrekken. De werkgever mag de informatie over het loonbeslag binnen de organisatie alleen doorgeven indien dat ‘verenigbaar is met het doel waarvoor de informatie is verkregen’.
Het doel van het exploot van de deurwaarder is het verwerken van het loonbeslag. Het Nibud adviseert om heldere beleidsregels op te stellen over loonbeslagen, zodat voor de hele organisatie en dus de individuele werknemer duidelijk is wat er gebeurt bij een loonbeslag. Formeel is er toestemming van de werknemer nodig om de informatie in de organisatie te verspreiden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.