5 managementtheorieën die er wel en niet in gaan!

Actueel

Managers worden regelmatig getrakteerd op nieuwe managementtheorieën. Die prediken dat zij hun werk effectiever en efficiënter kunnen uitvoeren. Wie naar deze goede raad luistert, ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Nieuwe visies en managementconcepten ontstaan doorgaans in het academische milieu, vaak in Amerika. De bedenkers poneren hun stellingen en inzichten in boeken en dan is het afwachten of zij aanslaan. Zodra zo'n theorie wordt opgepakt krijgt de theoreticus al snel de status van goeroe. In een tournee langs congressen en seminars licht de visionair zijn nieuwe theorieën toe en reist de hele wereld over om bedrijven bij te staan met zijn verlichte ideeën. Daarna volgen cycli van cursussen en trainingen.

Theoretische managementontwikkeling is uitgegroeid tot een industrie...

Koos Groenewoud
Lid sinds 2019
Ik kan me volledig vinden in de theorieen die er WEL in gaan.

Ze passen namelijk bij de trends in Leiderschap. Die zijn:

Van het hoofd naar het hart
Van denken naar voelen
Van powerleaders naar servant-leaders
Van controle naar vertrouwen
Van Management naar (nieuw) leiderschap

Veel managers zijn zo bezig met de waan van de dag, dat ze niet weten wat er om hun heen aan de hand is. Recent bleek dat 68 % op een verkeerde manier met hun mensen omgaan. Recent ook nog een mooi voorbeeld gehoord. Tegen een topsalesmanager
"Voor jouw een ander". Het MT van die club vraagt zich nu af waarom de helft van hun salesforce vertrokken is....

Mijn advies: Verdiep je in Servant-Leadership, Menno Lanting, Marshall Goldsmith,Tony Hsie, Ricardo Semler en bedrijven als Finext , Effectory, Buurtzorg.nl en Drukkerij Wedding en verander je mindset en gedrag.

Realiseer je dat VERTROUWEN het woord van de toekomst is en laat los.

Je zult zien, dat er dan iets moois ontstaat. vitaliteit, plezier, enthousiasme. Minder verloop, lager ziekteverzuim. Hogere klant-en medewerkers tevredenheid.
En dat maakt zoveel verschil, dat die aanpak er wel eens toe zou kunnen leiden dat je niet op de bank komt te zitten...

Meer over Management modellen