Zappos: kernwaarden en bedrijfscultuur als basis

Cover stories · Boeken

1001004011346221Delivering Happiness gaat over het jonge bedrijf Zappos, een Amerikaanse online schoenverkoper, met een bijzonder verhaal. Dat verhaal is opgeschreven door de CEO van Zappos, Tony Hsieh. Zappos wordt vaak aangehaald in de Engelstalige literatuur over modern organiseren, maar is in Nederland nog weinig bekend. Het boek is de moeite van het lezen meer dan waard. Het boek leest niet alleen als een spannend jongensboek, met de schrijver zelf als een eerlijke en bescheiden held, maar zet ook de keukendeur van Zappos wijd open.

CEO Tony Hsieh

We lezen hoe Tony Hsieh als zoon van Koreaanse ouders, zijn zakelijke instinct als student ontwikkelt door allerlei kleine winst- en verliesgevende zaken op te pakken, hoe hij in 1996 een internetbedrijf startte met een vriend (LinkExchange) en in 1998, toe...

Koos Groenewoud
Lid sinds 2019
Goed dat er een recensie van dit boek op ManagementSite staat! Peter Nientied, bedankt.

Ondergetekende was naar alle waarschijnlijkheid (een van) de eerste Europeanen die het boek "Delivering Happiness" in handen kreeg. Ik ben het met Peter eens. Het leest inderdaad als een jongensboek.

Als we het hebben over NIEUW leiderschap, dan is Tony Hsieh een rolmodel.
Ik noem graag zijn actie om de klokjes weg te halen uit zijn callcenter (omdat het niet gaat om het aantal gesprekken wat je per uur voert, maar om klantenbinding gaat)

Er zijn ook prachtige voorbeelden van acties van medewerk(st)ers die zelf op het vliegtuig stapten om schoenen te bezorgen bij een ontevreden klant.

Mijn advies: KIjk eens op YouTube naar Tony Hsieh. C.E.O. van een bilion $ company, met een salaris van 30.000 US$ en slechts een klein aantal paren schoenen....

Hsieh, Pink, Sinkek, Goldsmith en Kotter zijn de meest invloedrijke denkers en sprekers op het gebied van NIEUW Leiderschap. Persoonlijk vind ik dat het gedachtengoed van Robert K. Greenleaf ook een grote rol moet spelen. Servant-Leadership.
Loes
In mijn gevolgde studie Management haalde mijn docent voor Strategisch Management Zappos al aan. En na het lezen van deze recensie ben ik nieuwsgierig naar meer.

Denk dat menig bedrijf in Nederland van Zappos kan leren.
Peter Nientied
Auteur
Een belangrijk onderscheid is dat Zappos een nieuw bedrijf is, met een cultuur die zich vormt en makkelijker stuurbaar is dan in bestaande bedrijven met een een gewortelde cultuur. Hoe lastig dat is staat elders op Managementsite beschreven. Mooie cases over dergelijke transformaties zijn interessant.
Karin Borst
Lid sinds 2019
Wat een interessant artikel! Ik heb meteen het boek gesteld. maar ben nu al zo nieuwsgierig. Bijvoorbeeld: hoe doe je dat eigenlijk, acties inzetten met alle mensen om iedere dag 1% te verbeteren. Heeft iemand tips of voorbeelden?
Willem Mastenbroek
Lid sinds 2019
Recent bij Zappos: exit managers en bazen. Het bedrijf wil af van de traditionele organisatiehiërarchie. De groei van de onderneming naar inmiddels vijftienhonderd medewerkers, zorgt voor bureaucratie en een starre organisatie. De managementlagen worden nu opgeruimd. Zie http://bit.ly/1a45Zw0

Reuze benieuwd hoe dat gaat werken!

Meer over Organisatiecultuur