‘Innovatief organiseren’ boeit mij omdat het rechtstreeks verbonden is met betrokkenheid en resultaatgerichtheid. Hier ligt een groot potentieel om onze concurrentiekracht te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat veel organisaties ermee gebaat zijn. De kennis over dit onderwerp dient op alle mogelijke manieren toegankelijk te zijn. Waar men niet over leest of praat, wordt ook niet toegepast. Laat staan dat het verder verbeterd wordt.
De nieuwe media verschaffen daartoe ongekende mogelijkheden. Ik ben verheugd dat we daar met ManagementSite en onze E-boeken actief aan bijdragen. Neem een Pro-abonnement en download gratis: Concurrentiekracht en Innovatief Organiseren
Of koop het boek op:
Van ambitie naar actie
De ondertitel van het E-boek luidt 'Van ambitie naar actie.' Dat is de rode draad in het boek. Immers, goede raad, inzichten, voorbeelden en voornemens... het zal allemaal wel maar doe het maar eens! Beter communiceren, meer focus, sturen op verantwoordelijkheid, meer zelforganisatie ... het hele verhaal is in een paar woorden samen te vatten maar wat betekent dat in de dagelijkse praktijk? Vandaar veel aandacht voor de operationele werkelijkheid op het niveau van gedrag, houding en simpele vuistregels. Dit conform mijn favoriete motto’s: De echte wijsheid zit in het doen! En: Niets is zo praktisch als een goede theorie!
Betrokken, verantwoordelijk en resultaatgericht
De centrale vraag in dit E-boek is: Hoe versterken we betrokkenheid en resultaatgerichtheid? Iedereen wil dit maar hoe gaat dat? Een historische schets en een groot aantal voorbeelden uit de recente tijd laten zien hoe dit werkt. Innovatief organiseren blijkt dan een ontwikkeling met een karakteristiek patroon. In die ontwikkeling zijn voorlopers en achterblijvers. De voorlopers maken sneller en handiger dan de concurrentie gebruik van de mogelijkheden die hier liggen. Hier valt volgens mij veel winst te behalen voor onze organisaties.
De vraag waarom organisaties dan toch zoveel moeite hebben om deze kennis en ervaring op te pikken intrigeert mij in het bijzonder. Zijn het de bestaande routines? Is het onkunde? Of zit het het dieper; desinteresse of gemakzucht misschien? Of de hoop op een 'quick fix'? Volgens mij is het iets heel anders. In het afsluitende hoofdstuk 4 ga ik hier uitgebreid op in.
Innovatief organiseren in 4 hoofdstukken
1. Concurrentiekracht en beter organiseren
Innovatief organiseren kent een bepaald patroon in de opbouw van de organisatie. De verschillende factoren versterken betrokkenheid en resultaatgerichtheid. De visie die daar achter zit en de kenmerken van dit patroon worden verduidelijkt
2. Sturen op verantwoordelijkheid: Interviews en voorbeelden
Vier interviews met voorbeelden en ervaringen. Niet alleen in bedrijven, ook in publieke organisaties en in onderdelen van organisaties.
3. Sturing en Zelforganisatie: principes en handvatten
Wat zijn de ‘lessons learned’? Wat blijken de succesfactoren en de valkuilen. Welke principes, handvatten en condities werken het beste in de praktijk?
4. Beter managen en organiseren als evolutie
Opkomst en ondergang kennen hun dramatische momenten. Crisis, verval, wanhoop en noodgrepen horen erbij. Waaruit blijkt dat bepaalde vormen van managen en organiseren niet meer werken? Wat zijn de drijfkrachten en waarop loopt innovatief organiseren soms stuk? Wat blijken de blokkades?
Gerelateerde artikelen

Concurrentiekracht versterken
Actueel MNGMNTST

Veranderen is experimenteren en leren
Willem Mastenbroek

Sociale innovatie: met de medewerkers de organisatie verbeteren
Marie-Therese Rooijackers-Bos

Nieuw Organiseren! Zitten we te suffen?
Willem Mastenbroek

Tien opvattingen die uw bedrijf gaan ondermijnen, deel1
Lenette Schuijt

Slimmer werken, beter sturen, meer verantwoordelijkheid
Koen Eising MMC

Besturing als Evolutie
Willem Mastenbroek

Betrokkenheid weg-geïnstitutionaliseerd!!!
Hans Waltman

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>