Hoe krijg je de impuls tot voortdurende verbetering van resultaten in organisaties aan de gang. De kern ervan is dat deze organisaties een sterke balans ontwikkelen tussen de krachten "Met elkaar er tegenaan" en "Verantwoordelijkheid voor de eigen winkel" oftewel de balans 'Sturing' en 'Autonomie'.
Meer informatie over deze balans in Sturen op Verantwoordelijkheid.
Gerelateerde artikelen
Organisatiecultuur

Case: Organisatiecultuur en Bedrijfsmatiger werken
Willem Mastenbroek
53803
13
Organisatiecultuur

Zappos: kernwaarden en bedrijfscultuur als basis
Peter Nientied
61287
6
Sturen op verantwoordelijkheid

Kwaliteit en sturen op verantwoordelijkheid
Willem Mastenbroek
31740
14
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
je komt direct en redelijk concreet met je collega's in gesprek als je het over zelfsturingsvermogen wilt hebben.
Uw artikel wil ik graag gebruiken om met beginnende managers in een cursus te bespreken.Het is helder duidelijk en mijns inziens praktisch toepasbaar zonder zweverig te worden.
de items die u in uw test aankaart geven de mogelijkheid een goed beeld te maken van waar je staat en waar je naar toe wilt
Door de gewenste verandering SMART te maken is dit een goed hulpinstrument om zelfsturing verder te ontwikkelen
Dank
Ludo plompen
Petje af voor het initiatief, de verzorging en de uitvoering.
Groet, André Plat
Natuurlijk heb ik even getest. Want dat is gewoon leuk en dat schijnen volgens Fred Akkerma wel meer mensen te doen. Vooropgesteld: ik ben niet het (TOP)management, ik ben een HR-beleidsmedewerker met een jarenlange ervaring als manager (en heb nog steeds de neiging om door die bril te kijken).
Wat ben ik dan nu aan het meten? Mijn idee over deze organisatie? Of geef ik onbewust toch de werkelijkheid weer (mijn werkelijkheid, lijkt mij)? Wanneer kun je deze test als betrouwbaar/valide instrument voor de organisatie gebruiken? Als alleen de top het invult, heb je nog maar alleen de persoonlijke ambitie te pakken. Kortom, ik kom er niet goed uit.
Wat me wel frappeert is de weergave van hoe ik over deze organisatie denk, waar kansen en bedreigingen liggen en dat die overeenkomen met de adviezen, die ik zonder deze test gevraagd en ongevraagd geef. Zegt dat dan iets over mijn competenties of over de competenties van de organisatie?
Vriendelijke groeten van Joke van Galen
Een interessante complicatie is dat tussen de verschillende nivo's soms duidelijke verschillen bestaan. De top vindt dan bijvoorbeeld dat er een duidelijke visie en heldere, inspirerende doelstellingen zijn terwijl de medewerkers er heel anders over denken. Wie heeft er gelijk? Ik denk dat in zo'n geval dat de verkeerde vraag is. 'Feelings are facts.' Hier ligt een probleem dat opgelost moet worden. Dus ook uitslagen die de verschillen per nivo of per onderdeel zichtbaar maken zijn belangrijk omdat ze handvatten bieden voor verbetering.
De kracht van het vehikel wordt, naast de actie-gerichtheid, vooral bepaald door het concept wat er achter zit. Dit concept richt de aandacht op de factoren in hun onderlinge samenhang die er echt toe doen als we de prestatiegerichtheid willen opkweken. In de verwijzingen bij het instrument wordt dit concept toegelicht.
Groet
Frans
Op welk wetenschappelijk artikel is deze test gebaseerd? Welke theoretische kaders zijn er gebruikt? Ik zou deze test graag verwerken in een managementanalyse.
Met vriendelijke groeten
Astrid De Witte
Opleidings- en onderwijswetenschappen
Universiteit Antwerpen
Behalve in <a href="https://www.managementsite.nl/kennisbank/sturen-op-verantwoordelijkheid" target="_blank">Sturen op verantwoordelijkheid</a> vind je het conceptuele fundament in de volgende 2 artikelen:
<a href="https://www.managementsite.nl/discipline-verantwoordelijkheid-zelforganisatie-innovatief-organiseren" target="_blank">De evolutie van sturing – zelforganisatie</a>
<a href="https://www.managementsite.nl/innovatief-organiserenconcurrentiekracht" target="_blank">Concurrentiekracht en innovatief organiseren</a> De balans sturing – zelforganisatie om krachten te bundelen
Met vriendelijke groet
Willem Mastenbroek
Hoofdredactie ManagementSite