Channels

Welke columns in 2019 gepubliceerd waren het populairst bij onze lezers?
 De top 5. Wat is de trend? Voortgaande vernetwerking en platformisering. De druk op mens en organisatie neemt toe. Men wil agile werken maar de samenwerking verloopt stroef. Gedrag en houding blijven hangen in de oude patronen.

Top 5 columns

1.  Hoe managen wij onszelf? Wat als het werk duwen en sleuren wordt? Doorzetten totdat 112 gebeld moet worden? Of gaat er een alarmbelletje rinkelen?
Olaf Rutten

2.  De verwaarloosde arbeidsmarkt. Code oranje voor de Nederlandse arbeidsmarkt.
Sybren van der Schaar

3.  Optimus Prime: Communiceren met een team als geheel. Durf onpersoonlijk te zijn. Richt je op de team-dynamiek.
Bart van der Velpen

4.  Hoe herstel je het vertrouwen in je afdeling? Vaak gaat het in de samenwerking over vertrouwen maar pas op voor ‘de onderstroom aanpak’!
Wendy Nieuwland

5.  De onzichtbare dimensie van miscommunicatie. De twee dimensies van communiceren.
Sybren van der Schaar

De populairste kennisbank onderwerpen

De meest bezochte onderwerpen in 2019 zijn:

Missie en Visie
Zin en onzin van visie en missie. Valkuilen, voorbeelden en ‘lessons learned’. Hoe krijg je de visie tussen de oren en hoe zorg je dat men er ook naar handelt? Trends en tips.

Scrum – Agile
Methode, tools en tips. Hoe Agile werken en organiseren. Wat is het en hoe pak je het aan. Het Scrum team en de Scrum sprint. Scrum & Agile projectmanagement.

Interne communicatie en samenwerking
Hoe de interne communicatie en samenwerking verbeteren. Voorbeelden en instrumenten. De samenwerking met collega’s en bazen: trends en tips.

Deze top drie domineert al jaren. Aan het slot van dit jaar leek het erop dat ‘Presentatie’ zich nog in de top 3 zou wringen. Waarschijnlijk in verband met alle kerst- en nieuwjaarstoespraken.
PresentatieOmgaan met spreekangst. Wat doen als uw verhaal niet boeit?

Als ‘runners-up’ zien we  Coaching, Verandermanagement en Leiderschap elkaar afwisselen.

Van de dossiers is het Dossier Complexiteit versus Eenvoud het populairst.

Trends

In  De top 5 coverstories 2019 en de trends  heb ik beschreven welke ontwikkelingen ik zien. De belangrijkste trend is de voortgaande vernetwerking en platformisering van organisaties. Dat betekent ook dat de relatief kleine eenheden een grotere resultaatverantwoordelijkheid krijgen. Tevens worden er zwaardere eisen gesteld aan de samenwerking tussen en binnen de eenheden. Terwijl gevestigde interactie-patronen verandering van gedrag en houding vaak belemmeren. Ondertussen neemt de druk op organisaties alleen maar toe.

Ik denk dat deze ontwikkeling ook in de top-columns en kennisbank-onderwerpen is te zien. Ik geef hier een samenvatting van de essentie en citeer:

De 5 ruiters van de toenemende complexiteit 1. de versnelling van verandering, 2. de digitale revolutie, 3. de globalisering, 4. de toenemende concurrentie en 5. de onvoorspelbaarheid naderen in volle galop. Druk en verwarring alom.’
En:
Vernieuwingen en verbeteringen zoals lean, scrum en agile hebben geen zin als de samenwerking en coördinatie, horizontaal en/of verticaal, stroef blijven gaan.. Men wil agile werken maar de samenwerking lukt niet. Gedrag en houding blijven hangen in de oude modus.” Bron: De populairste artikelen van 2017.

ArrayGelukkig zijn er organisaties die met vlag en wimpel dit probleem oplossen. Maar ik signaleer ook de mogelijkheid van een nieuwe dolgedraaide Taylorisatie.  Zo is er bij Amazon en Uber weinig te bespeuren van aandacht voor de kwaliteit van de samenwerking. Integendeel, Uber staat bekend als een jungle. Tja…  Het blijft spannend. Zie On demand organiseren en algoritmisch managen.

We knallen hier op de grenzen van onze kennis. Ook dit jaar willen we die grenzen  opzoeken en voldoende houvast aan onze lezers doorgeven om met deze ontwikkeling om te gaan. Er is bijvoorbeeld al veel bekend over de werking van interactiepatronen. Volgens mij wordt deze kennis nog veel te weinig aangewend. De belangstelling is er wel. Zowel de top 5 columns als de top 5 artikelen van 2019 getuigen daarvan.

Ook met onze kennisbank zoeken we de grenzen van onze kennis en ervaring op. Zo is onlangs de pagina Consultancy en Advisering totaal vernieuwd. De nieuwe pagina ‘Zelforganisatie & Zelfsturende teams’ verschijnt binnenkort.

Willem Mastenbroek, hoofdredacteur ManagementSite.nl.

 

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

[…] Meer informatie: De populairste columns en onderwerpen van 2019. […]

x
x