De verwaarloosde arbeidsmarkt

Columns

Hoewel de werkloosheid in jaren niet zo laag is geweest, zitten nog altijd 1,1 miljoen mensen aan de kant. Zet daar tegenover de problemen in de arbeidsmarkt: Langdurig openstaande vacatures. Een gestaag oplopend ziekte verzuim. Het op non actief zetten van 50 plusser. Millennials die afbranden, etc. Je kan gerust concluderen dat de Nederlandse arbeidsmarkt in zijn geheel niet goed functioneert 

We weten dat het ongezond voor mensen is maar we gaan er wel mee door

Nederlandse organisaties zijn merendeel gestoeld op scientific management ook wel Taylorisme / wetenschappelijke bedrijfsvoering genoemd. Een management principe waarbij de mensen niet centraal staan maar het beheersen van processen. De verslaving aan het op deze wijze van organiseren zit diep verankerd in onze samenleving. Je kunt het vergelijken met de verslaving aan roken. We weten allemaal dat het ongezond is maar we gaan er wel mee door. Zo ook met de huidige vorm van organiseren. We weten dat het ongezond voor mensen is maar we gaan er wel mee door.

Een verslaving doorbreek je niet zo maar

Een verslaving doorbreek je niet zo maar. Die doorbreek je niet d.m.v. een ander beleid. Anders waren we allang verlost van de rookverslaving. Willen we de arbeidsmarkt moderniseren, dan zullen we niet alleen dienen te kijken naar een ander beleid maar ook naar de verslaving aan organiseren uit de vorige eeuw.

Nederland heeft na 2000 verzuimd om de arbeidsmarkt te revitaliseren

Volgens onderzoeker Dr. Aart Bontekoning, die veel onderzoek heeft gedaan naar het effect van generaties in organisaties, heeft Nederland na de eeuwwisseling verzuimd om organisaties te transformeren. Daardoor werken we nu met verouderde organisatiepatronen binnen organisaties.

Organisatiepatronen hebben een bepaalde houdbaarheidsdatum. Zodra een organisatiepatroon zijn vitaliteit verliest dient het vernieuwd te worden. Jonge medewerkers signaleren als eerst dat een organisatiepatroon zijn vitaliteit verliest.

Vernieuwing van organisatiepatronen vindt normaliter plaats door toetreding van een opvolgende jonge generatie

Hoe langer de vernieuwing wordt uitgesteld hoe meer energie verlies

Het lukt de jonge generatie niet om de noodzakelijke vernieuwing te realiseren. Dat heeft grote gevolgen voor organisaties en daarmee de arbeidsmarkt. Hoe langer de vernieuwing van organisatiepatronen wordt uitgesteld, hoe meer energie verlies. Het alsmaar oplopend aantal burn-out klachten is daar een uiting van. Of de noodzakelijke vernieuwing vanzelf komt, dat is nog maar de vraag. Zoals een rookverslaafde pas door gezondheidsklachten bewust wordt van de schadelijke effecten van het roken. Zo worden organisaties zich pas bewust van hun schadelijke verslaving aan top down organiseren door toenemende gezondheidsklachten van hun medewerkers.

Emotionele pijn bouwt zich op als mensen gedwongen worden hun behoeften te negeren

De huidige wijze van organiseren zorgt voor een diepe emotionele pijn bij mensen. Emotionele pijn bouwt zich op als mensen gedwongen worden, of zich laten dwingen om hun eigen behoeften te negeren om orders van leidinggevende op te volgen. De opgebouwde emotionele pijn is de brandstof voor alle vormen van verslavingen. Nieuwe wijze van organiseren mislukken vanwege die verslaving. Er wordt voorbij gegaan aan de schade, die is aangericht door decennia lang behoeften van mensen te negeren.

De emotionele pijn helen wordt een grote uitdaging

Voordat nieuwe vormen van organiseren van de grond komen dient eerst de diepe emotionele pijn te worden geheeld. Want daarmee verdwijnt de verslaving aan verouderde organisatiepatronen. Het heelproces kun je vergelijken met een rouwproces. Alle emotionele pijn, die jarenlang is verzameld dient naar boven gehaald te worden en gevoeld om te worden geheeld. Het zijn dit keer niet de beleidsmakers, die de verandering op gang zullen brengen. Het zijn de therapeuten, coaches, welzijnswerkers, etc. die dat proces op gang zullen brengen door emotioneel helingswerk.

Het is code oranje op de Nederlandse arbeidsmarkt

Het is code oranje op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als we niets doen, dan wordt het code rood. Het tij keren om de verwaarlozing van de arbeidsmarkt te stoppen dient hoog op de agenda te komen staan. Het is van strategisch belang om de arbeidsmarkt weer gezond te maken door anders te organiseren en de emotionele wonden te helen. Oudere generaties dienen zich te openen voor vernieuwingen aangejaagd door de jongeren. Laat de jongeren niet opbranden, maar gebruik hun vernieuwingsdrang voor het revitaliseren van organisatiepatronen die weer zorgen voor een vitale arbeidsmarkt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zingeving in werk en organisatie