Werkdruk, overbelasting... Wat zijn de oorzaken? Wat kan je eraan doen? Hoe voorkomen? Inzichten, voorbeelden en tips.
Oorzaken van werkdruk
Oorzaken, inzichten, hoe aanpakken, trends en tips.
Te veel werk, te veel gedoe, spanningen met de baas of collega's
Een opvallende factor is de rol van de baas. Telkens weer blijkt dat 'aandacht' het verschil maakt. Dat betekent: regelmatig op de werkvloer zijn, het gesprek aangaan, meedenken, waar mogelijk er een mouw aanpassen. Met 'Mijn deur staat altijd open' voelt niemand zich geholpen: Hoe omgaan met een lastige baas. Gedoe met collega’s maakt ook niet vrolijk: Manipulatief gedrag van collega’s hanteren. Hoe het herkennen en doorbreken.
Slechte Communicatie Binnen Teams
Onvoldoende of ineffectieve communicatie binnen een team leidt tot misverstanden, dubbele werkzaamheden en verhoogde stress. Zie Teams: de bouwstenen van uw organisatie in 2 A4tjes. Wat bepaalt het succes? Wat blokkeert? Hoe werken aan een sterk team? Inzichten en tips.
Generatieverschillen
Er wordt in menige organisatie wat afgemopperd over mentaliteit en verwend gedrag van de nieuwe generatie. “Men raakt al snel overbelast, kan niets aan, wil niet overwerken, wel een ander werkrooster en sowieso veel thuiswerken!' 'Nou dat was in onze tijd wel ff anders. Dan kon je meteen ophoepelen”
Tja, 'in onze tijd' het zal wel. 'Klagen & mopperen over en weer' lost niets op.
De nieuwe generatie Z doet het anders Kwaliteit van leven boven hoog salaris.
Gebrek aan Zingeving
U heeft het gevoel dat uw werk niets betekent. U wilt meer zingeving. En dat lukt niet? Zingeving betreft een onderschatte factor. Pak uw verantwoordelijkheid. Denk na en handel ernaar. Om u op weg te helpen:
- Zoeken naar zingeving Meer reflecteren en minder organiseren.
- Zingeving in 1 A4tje Zingeving, bezieling en inspiratie op je werk en in je organisatie. Wat en hoe? Trends, tips en valkuilen.
Werkdruk verminderen
Hoe werkdruk verlagen
Als u iets aan werkdruk wilt doen is het geraden om te stoppen met het wijzen naar anderen. De wereld om u heen gaat zich niet aan u aanpassen.
Teveel aan uw hoofd? Vijf tips voor drukbezette professionals.
Stappenplan om werkdruk aan te pakken
- Doe eens echt iets aan werkdruk! De enige tip die echt gaat helpen.
Preventie, Kostenbesparing en duurzame inzetbaarheid
Met een combinatie van aandacht voor autonomie en een ondersteunende managementstijl kan werkdruk effectief worden aangepakt, zonder dat dit neerkomt op hogere kosten of minder productiviteit. Bovendien draagt het bij aan duurzame inzetbaarheid, wat in een tijd van personeelsschaarste een groot voordeel is.
Voorbeeld
Een organisatie in de zorgsector had te maken met hoge werkdruk en een hoog verzuimpercentage. De standaardoplossing, zoals het aannemen van extra personeel, bleek onhaalbaar door de krappe arbeidsmarkt. In plaats daarvan besloot men te focussen op versterking van betrokkenheid en verbetering van de samenwerking. Er werden wekelijkse reflectiemomenten ingevoerd waarin medewerkers zelf verbeteringen in hun werkomgeving konden voorstellen. Leidinggevenden kregen training in coachend leiderschap, waarbij ze niet alleen werk verdeelden, maar ook luisterden naar persoonlijke behoeften en groeimogelijkheden van hun teamleden.Na zes maanden waren de resultaten opvallend: het verzuim was met 20% gedaald, medewerkers voelden zich meer betrokken en er werd efficiënter gewerkt. Het creëren van een veilige werkomgeving waarin mensen zich gewaardeerd voelen en autonomie ervaren, bleek essentieel.
Meer structureel ligt de oplossing in het creëren van zelfsturende teams rond duidelijke resultaatgebieden. Zie Zelfsturende teams en zelforganisatie in 1 A4tje
Tips om Werkdruk te Verminderen
-
Stel Prioriteiten: Begin de dag met het identificeren van de belangrijkste taken en focus je daarop.
-
Leer 'Nee' Zeggen: Het is essentieel om je grenzen te kennen en aan te geven wanneer je werkdruk te hoog wordt. Dit voorkomt overbelasting en helpt bij het behouden van een gezonde werkbalans.
- Vermijd Multitasking: Focus op één taak tegelijk om efficiëntie en kwaliteit te waarborgen. Multitasking kan leiden tot fouten en verhoogde stress.
-
Plan Regelmatige Pauzes: Korte onderbrekingen gedurende de dag helpen om de concentratie te behouden en stress te verminderen.
-
Communiceer Effectief: Zorg voor duidelijke en open communicatie met collega's en medewerkers
-
Creëer een Georganiseerde Werkplek: Een opgeruimde en georganiseerde omgeving kan helpen om focus te behouden en stress te verminderen.
-
Zorg voor een Gezonde Werk-Privé balans: Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning en persoonlijke activiteiten buiten het werk. Zie Burn-out: wat te doen in 1 A4tje.
Op weg naar concrete resultaten
Het idee dat je werk zin heeft en dat je op je eigen manier voortgang boekt naar een tastbaar resultaat is een belangrijke motiverende factor. Een zekere bevlogenheid geeft kracht. Het betreft een persoonlijke beleving die zwaar telt. Niets is zo vermoeiend als werken op een manier die je niet ligt of waarin je niet gelooft.
Tot slot enkele enkele persoonlijke ervaringen en 'lessons learned' voor mijzelf.
- Het perfecte is de vijand van elke verbetering.
- Koester eenvoud. Geloof in gezond verstand en in 'de wijsheid zit in het doen'. Van een beta-versie of prototype leer je meer dan van vergaderen, plannen en analyseren.
- Werk niet mee aan de doomloop van regelgeving en systeem-dwang. Nederland is sowieso al project-gek. Doe niet mee met de projectgekte van nader onderzoek, commissies, het zoveelste rapport, stuurgroepen en projectorganisaties.
- Luister niet naar de mensen die het karwei 'Oh zo complex' vinden. Meestal is het 'Oh zo eenvoudig'. Aan het slot van Het is zo complex... Ammehoela leest u waaraan deze lieden gemakkelijk te herkennen zijn. Vermijd ze.
Hoe meer ik mij niet hou aan deze lessen hoe groter de kans dat ik vastloop.
Zo heeft iedereen een eigen stijl. Teveel aan uw hoofd? Vijf tips om te overleven.
Auteur Prof. dr. Willem Mastenbroek, hoofdredactie ManagementSite.
Noot:
- Dit A4tje is gebaseerd op de kennisbank-pagina Burn-out, stress, werkdruk. Het past in onze serie van A4tjes over kennisbank-onderwerpen. Telkens met het accent op toepassingen met de vraag 'Wat doen we eraan, hoe handelen?' Een selectie uit de serie:
Goed verandermanagement op 1A4tje
Beter samenwerken in 1 A4tje
Cultuurverandering in één A4tje.
Organisatieontwerp in 1 A4tje.
Gerelateerde artikelen

ZINGEVING in 1 A4tje
Willem Mastenbroek

Maak een automatisme van teamontwikkeling
Marjan Houweling

De DOOMLOOP van falende uitvoering van publieke organisaties
Willem Mastenbroek

Het patroon van 'oude garde versus jonge garde': drie tips
Annemieke Figee

Het is zo complex... Ammehoela
Willem Mastenbroek

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
In veel gevallen werkt men met een activiteitgebaseerde (ofwel functionele, bureaucratische) organisatiestructuur. Daar is de kwaliteit van het werk sterk te verbeteren door de structuur aan te passen: meer onafhankelijkheid, dus minder coördinatiegedoe met staf, en meer autonomie qua besluiten/probleemoplossen voor de teams.
Dat speelt zeker een belangrijke rol. Het is ook de reden dat ik verwijs naar https://www.managementsite.nl/complex-ammehoela