Hoe wordt de quotumheffing bepaald?

Als uit de officiële meting blijkt dat werkgevers in de marktsector in de periode 2013-2016 geen 6.000 extra banen hebben gerealiseerd voor arbeidsbeperkten, wordt in 2017 voor het eerst het quotum voor het in dienst nemen van arbeidsbeperkten geactiveerd. Iedere werkgever met meer dan 40.575 verloonde uren van werknemers per jaar, is dan verplicht om een bepaald percentage arbeidsbeperkten in dienst te hebben.
Werkgevers, ook uitlenende werkgevers, zoals uitzend- en detacheringsbureaus, moeten vanaf 2017 jaarlijks een overzicht aanleveren van het aantal arbeidsgehandicapten dat zij in dienst hebben, dan wel hebben uitgeleend, en voor hoeveel uur. Deze gegevens worden vergeleken met gegevens uit de polisadministratie en het zogenoemde doelgroepenregister. Het doelgroepenregister is een speciaal register dat UWV beheert en waarin alle arbeidsgehandicapten zijn opgenomen die tot de doelgroep van de Participatiewet behoren.
Op basis van het overzicht van de uitzend- en detacheringsbureaus, de polisadministratie en het doelgroepenregister berekent UWV de hoogte van de quotumheffing. Heeft u voldoende arbeidsgehandicapten in dienst, dan bent u geen quotumheffing verschuldigd. Zijn er in uw organisatie te weinig arbeidsgehandicapten werkzaam, dan betaalt de werkgever een boete van € 5.000 per niet-ingevulde werkplek.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.