Intimidatie en pesten op de werkvloer

Actueel

Pantar beheert voor de gemeente zowel de sociale werkvoorziening (3500 mensen) als de reïntegratietrajecten. Daarbij gaat het om 6500 mensen, die moeilijk aan het werk komen omdat ze lang een uitkering hebben, sociale problemen hebben of net uit de gevangenis komen.

Gehandicapte werknemers van de sociale werkplaats van Pantar voelen zich onveilig en geïntimideerd. Dat hebben Pantarmedewerkers onlangs gezegd in EenVandaag.

Een medewerker klaagde dagelijks tegen zijn benen te worden geschopt door een leidinggevende, 'omdat die dat leuk vond'. Volgens een ander wordt er tegen ze geschreeuwd en gescholden.

Wethouder Andrée van Es reageren geschrokken: 'En dus kan het gebeuren dat een zwakbegaafd meisje zit te werken aan een tafel met tbs'ers, daklozen en verslaafden,' zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt. 'Het lijkt me geen goed idee om al die doelgroepen bij elkaar te zetten. Pantar hoort kwetsbare mensen een beschermde werkomgeving te bieden.'

Pantar meldt in een reactie ook geschrokken te zijn van de kritiek en de signalen over hoge werkdruk en de slechte sfeer.  Ze is verrast door de signalen. Door de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening kunnen we de kwaliteit van werk zoals vroeger niet meer bieden. Maar dat is nooit een excuus voor excessen. Ze gaat de situatie grondig onderzoeken.

Tijdens het vragenuurtje in het parlement wordt de staatssecretaris gevraagd een grondig onderzoek in te stellen. Niet alleen naar de situatie in Amsterdam, maar naar alle sociale werkplaatsen in het hele land.

Top down

Waarom zouden leidinggevenden in een sociale werkplaats betere leidinggevenden zijn dan in ‘normale’ arbeidsorganisaties? Volgens Ellin Robles (Parool, 30-05-11) worden medewerkers in de meeste arbeidsorganisaties onderdrukt en geïntimideerd. Dat gebeurt door collega’s onderling, of het gebeurt door leidinggevenden. Vooral de mensen in de onderste echelons van arbeidsorganisaties zijn vaak de dupe. Die zijn slecht geïnformeerd over arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en worden uitgebuit en voortdurend bedreigd met ontslag. Immers er is een ruim aanbod op de arbeidsmarkt.

"Pesten op het werk is een kwestie die regelmatig bij bedrijfsartsen en bij vertrouwenspersonen aan de orde komt. Groepjes medewerkers die één collega een burn-out in pesten. Maar ook gebeurt veel dat een heel team dat zich en masse tegen een leidinggevende keert en zo lang doorgaat met sarren en saboteren tot die leidinggevende niet anders kan dan de handdoek in de ring gooien. Wie denkt dat een directeur van een organisatie de macht heeft, vergist zich deerlijk. Hij/zij is kan een voetveeg worden voor groepjes obstinate medewerkers die op het werk hun eigen ding willen doen. En dan is er nog de terreur van ondernemingsraden, cliëntenraden en al dat andere inspraakgespuis." Ellin Robles (Parool, 30-05-11)

Gevolg

Medewerkers van een organisatie gaan zich onbehouwen gedragen naar cliënten als ze zelf onbeschoft behandeld worden door hun arbeidsorganisatie.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Parool, Ellin Robles.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Hufters op de werkvloer