Channels

Anna is geboren in Frankrijk, woont al jaren in Nederland en heeft de nederlandse nationaliteit. Vaak verlangt ze terug naar haar thuis in Frankrijk en tegelijkertijd is Nederland ook haar vaderland geworden. Hier is haar gezin en groeien haar kinderen op.
Anna werkt ruim 8 jaar als senior advisor, maakt deel uit van een team van 12 mensen. Op een dag meldde zij zich ziek. Plotseling, voor haar collega’s. Een opmerking van een collega viel in het verkeerde keelgat en was kennelijk een druppel die de emmer deed overlopen. Zij schrijft haar teamleider: “Ik heb het helemaal gehad, ik word continu gepest op de afdeling, ik kan er niet meer tegen!”

De teamleider schrikt hier enorm van en spreekt het team aan op hun verantwoordelijkheid. Het team schrikt, maar het aanvankelijke begrip voor het ziek-zijn van Anna slaat om in boosheid. De situatie dreigt te escaleren.
Kan Anna terug? Wil zij dat?
In het gesprek met Anna kwam naar boven waar het werkelijk over ging, haar angst dat zij er niet bij hoorde, niet meetelde, in feite niet in Nederland, maar ook niet meer in Frankrijk. Het leek of de poten onder haar stoelen waren weggezaagd. Zij zag in dat zij opmerkingen van collega’s persoonlijk had gemaakt. Dat haar gevoel in feite niets met haar collega’s te maken had en zelfs niet met de opmerkingen die zijn gemaakt. Het kwartje viel. Zij zei: “Ik veroorzaak dat zelf! En eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet altijd even leuk naar mijn collega’s”
Anna gaf aan weer snel aan het werk te willen.

Met de teamleider en het hele team kwamen we een ochtend bij elkaar en kon iedereen zijn /haar frustratie en boosheid uiten. Anna bood haar excuses aan aan het hele team, voor haar onmacht, die zij niet begreep. Het kwam recht uit haar hart en iedereen begreep het. Iedereen herkende zichzelf in de machteloosheid waarin je onbedoeld en onbewust terecht kunt komen. Negatieve energie maakte plaats voor positieve energie. Angst maakte plaats voor vertrouwen.
Samen weer aan het werk, kan altijd! Win-win, voor mij super vervullend om aan bij te kunnen dragen.

Noot red. Meer over ‘Pesten op het werk, roddelen en ruzie’ in het dossier  Organisatierot, verwaarlozing, verloedering.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x