Pesten en agressie op de werkvloer wordt in Nederland vaker gemeld dan in de rest van Europa. We zijn koploper als het gaat om agressie door klanten. In Nederland heeft 10 procent van de baliemedewerkers daar last van.

We hebben een kort lontje. Met name in het onderwijs, de gezondheidszorg en de horeca gaat het geregeld mis. In Frankrijk en Engeland is het al niet veel beter. Daar klaagt 9 procent van de medewerkers over agressieve klanten.

Twintig jaar geleden liepen benzinepompbediendes het grootste risico overvallen te worden. Dat is nu verholpen doordat caissières bij de benzinepomp achter kogelvrij glas werken. ’s Avonds helpt een collega de pompbediende af te sluiten.

Lees ook:

Intimidatie en pesten op de werkvloer

Ook voor overheidspersoneel moeten veiligheidsmaatregelen worden genomen. Wanneer een ambtenaar van de sociale dienst van hogerhand steeds vaker te horen krijgt dat hij slecht nieuws moet brengen, dan mag je ook verwachten dat hij een cursus krijgt om te leren hoe je zo’n boodschap het beste over kan brengen.

In ons land zegt bovendien 12 procent van de medewerkers last te hebben van pesten door collega’s. In Italië is dat maar 2 procent. Er wordt in Italië echt minder gepest. Het is daar alleen nog niet bespreekbaar. Het is de verdienste van de bonden dat in ons land mensen aan de bel trekken. Nu kunnen er tenminste maatregelen worden genomen.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x