Eikels, tirannen, halve garen, kloothommels, hufters en andere schadelijke personen op het werk

Actueel

Iedereen maakt het wel eens mee tijdens zijn werkzame bestaan: de collega die voor iedereen, behalve voor jou, een kopje koffie haalt, tijdens de vergadering je voorstellen consequent onderuitschoffelt en tijdens de gezamenlijke lunch vervelende grapjes maakt over privézaken.

Het merendeel van de mensen zet guerrillapraktijken in om hogerop te komen. Slechts 13 procent van de werknemers doet nooit aan kantoorpolitiek. Ruim 30 procent is ’af en toe’ schuldig. De andere helft vecht vrolijk mee in de kantoortuin. Ze zien hun baan deels als een spelletje om keihard carrière te maken. Een collega in diskrediet brengen, cijfers manipuleren, slechte resultaten verdoezelen en successen lekker overdrijven blijkt effectief.

Als je geen zin hebt om jezelf op een negatieve manier omhoog te werken zijn er altijd nog andere wegen naar de top. Een paar simpele ingrediënten: blijf vooral jezelf, durf minimaal 60 uur per week te werken (nooit parttime!) en mijd negatieve collega’s.

Hoe kan je je weren tegen collega's die je het leven zuur trachten te maken.  Hoe kun je de kantoorterrorist onschadelijk maken? Hoe verweer je je tegen gepest? Hier enkele tips om het hoofd te bieden aan eikels, tirannen, halve garen, kloothommels, hufters en andere schadelijke personen op het werk.

  • Wees onverschillig
    Toch is dat precies wat je het beste kunt doen als je het doelwit bent van een pestkop: jezelf aanleren om onverschillig te staan tegenover die persoon en zijn vervelende gedragingen. Zie hun gepest om te beginnen niet als iets te zien waar je zelf schuld aan hebt. De truc is om te blijven geloven dat je het gepest prima aankunt en tegelijk niet te verwachten dat de pestkop zijn leven zal beteren. Op die manier zal de niet-aflatende onbeschoftheid van je collega's je niet verrassen of overstuur maken.
  • Enclaves
    Tip twee voor zelfbehoud is om jezelf te leren emotioneel onverschillig tegenover zowel de pestkop als zijn pesterijen te staan. Daarbij helpt het om je te concenteren op de dagelijkse gang van zaken en je lol te halen uit het controle krijgen over schijnbaar triviale zaken op het werk. Creëer enclaves van veiligheid en steun: anderen helpen is alleen al goed voor uw geestelijke gezondheid. Daarbij past het ook om fysiek elders te zijn dan de pestkop zodra dat mogelijk is en te schuilen bij collega's met wie het wél prettig werken is, of ook het slachtoffer zijn van de pestkop.
  • De-escaleren
    Er moet overigens wel voor gewaakt worden om van zo'n enclave van bondgenoten geen klaagclubje te maken van collega's die elkaar steeds verder de put in praten. De kunst is om niet mee te doen aan de spelletjes van je pestkop en diegene hooguit vriendelijk, doch afstandelijk te vertellen waarom je hun behandeling niet verdient. Geef altijd een signaal af! Maar gelooft niet dat de pestkop altijd her op te voeden valt, maar je weet het nooit. Wat wel kan is dat de pestkop vaak de-escaleren. Er valt geen lol te beleven aan een onbewogen slachtoffer dat zich niet gedraagt als een slachtoffer en boven het gepest staat.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Spits!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Paul Lottering
Tja, hier kan ik toch niet zoveel mee. In iedere omgeving waar je komt zijn er wel mensen die je positief of negatief beïnvloeden. Het bedrijfsleven, de politiek en de overheid, overal kom je mensen tegen die voor of tegen je zijn, mensen die je mogen en mensen die een hekel aan je hebben. Stel doelen, hou focus en laat je niet uit je agenda halen.

Meer over Hufters op de werkvloer