Klantgerichtheid? Welke organisatie wil dat niet! Onlosmakelijk daarmee verbonden zijn de voorzieningen voor goed klachtenmanagement. Klachtenmanagement begint bij het eerste klantcontact. Eigenlijk daarvoor al.  Want wat denkt u van de interne condities in de organisatie? Is klantgerichtheid een kernwaarde. Is duidelijk wat voor houding en gedrag van de medewerkers verwacht worden. Is het management geïnteresseerd in klantsignalen en klantcontact? Hoe is het gesteld met de interne klantgerichtheid? Is de verantwoordelijkheid voor klachten goed geregeld? Wat zijn de elementen van een effectief klachten management model?

Over al deze onderwerpen vindt u op deze pagina inzichten, ervaringen, tips en trends

Effectief klachten management

Een effectief klachten management model bestaat uit vier elementen. Zie ze als de 4 bouwstenen voor een hecht klachten management systeem. Zie de voorbeelden en inzichten over deze vier onderwerpen in dit dossier. Een snelle scan verschaft u altijd een paar goede tips.

1. Callcenters, service afdelingen, klantcontactcentra

Effectief klachten management faalt als de toegang moeizaam verloopt en de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Het begint met een keuzemenu en het eindigt met een ontmoedigde en boze klant.

Online klachten management wordt steeds belangrijker. Zie bijvoorbeeld: Hoe ontwikkel je een goede online klantenservice: Vier tips en een steengoed filmpje. Maar kijk uit Click-call-face is vaak een gruwel

2. Social media en klachten

Klachtenmanagement moet de social media actief inzetten. Dit begint met te weten hoe er over uw producten of diensten gepraat wordt. Dit breng altijd op ideeën. Aldus kan men reputatie en dienstverlening verbeteren. Scan  de voorbeelden en tips op deze pagina en lees over de mogelijkheden van Online Marketing.

3. Interne condities

Beter klachtenmanagement begint met MINDER KLACHTEN.

Falende logistiek, intern geharrewar over verantwoordelijkheden, gammele producten, brutale of onhandige dienstverleners…. Geen wonder dat de klanten klagen. Doe er wat aan! Bijvoorbeeld: In 3 maanden de klantgerichtheid verbeteren. Herrie in de keuken van een ingenieursbureau. En: Wat belemmert klantgericht werken? Checklist met de 7 belangrijkste obstakels.    

4. Houding en gedrag

Ook al is alles perfect geregeld, houding en gedrag van de medewerkers in de omgang met de klant geven de doorslag. De les is: besteed altijd aandacht aan houding en gedrag van medewerkers en wees duidelijk over wat voor gedrag in het contact met de klant verwacht wordt.
Bijvoorbeeld door een klacht als een kans te zien: Klachten? Ja, graag!  Zie ook: Acht tips voor houding en gedrag.

Low Cost, Low Service

Alle hier genoemde zaken de nodige aandacht geven is voor veel organisaties teveel gevraagd. Bedrijven kiezen soms voor Low Cost, Low Service. Maar ook in die markt onderscheiden zich bedrijven door nét wat handiger en service-gerichter met klanten om te gaan. Juist in die markt is het belangrijk om vast te stellen met wat voor Low Cost ingrepen een het gewenste effect van minder klachten bereikt kan worden.

Doe u voordeel met de tips en tricks op deze pagina.

Meer inzichten en tips

Zie ons dossier Eenvoud versus Complexiteit. Hou het eenvoudig! De klant is er blij mee. En in de organisatie gaat minder fout. Zie ook de kennisbank-pagina Bureaucratie. Klant en medewerker worden gek van de regeldrift en systeemdwang. Doe er wat aan!