Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Wat ik leerde van mijn leermeester Willem Mastenbroek is dat je altijd goed moet kijken naar de veranderhistorie: hoe hebben we het gedaan en hoe succesvol was dat dan eigenlijk? In de sfeer van ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd al kreeg’. Daarom geheel eens Guus, laten we afstappen van het ‘analyse-denken-analyse-denken-doen’ naar ‘see-feel-change’. De grootste vijand van een goed plan is een … Natuurlijk heeft zo’n benadering van ‘kort op de bal’ ook beperkingen, maar er gebeurt tenminste iets, het geeft energie, er komt een beweging op gang. En dat heb ik nog niet mogen ontdekken van eindeloos studeren, dikke rapporten en duffe vergaderingen in weinig inspirerende vergaderzaaltjes met lang gezuur over notulen!

Guus,
je column is me uit het hart gegrepen.
Over “maar wat aanrommelen”. . . kijk even hier

http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y

even de *%&$^#^% reclame uitzitten. Zeer interessant en tevens goed voor je Engels

Groet,

Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent

Er is niets tegen het gebruik van een gezonde portie intuïtie: de hoeveelheid variabelen in een verandertraject is te groot voor standaardmethoden. Maar gooi het kind niet met het badwater weg, er is een hoop te leren van die ‘ijzeren’ verandertrajecten; niet in de laatste plaats de trajecten die mislukt zijn……

Guus,

met name de stelling dat je ‘in alles halverwege moet durven te zijn om te besluiten, en vervolgens je omgeving enthousiast te maken”, komt wat mij betreft overeen met de realiteit. Pas dan gaat een initiatief echt leven, en heeft het kans van slagen. Dus de angst voorbij, kansen inschatten en vervolgens aanpakken!

Groet, Eline Ruinemans
Berkumstede

”Anders gezegd: álles onder controle houden kan alleen in een sprookje, en misschien zélfs daar niet. Nog weer anders geformuleerd: angst voor controleverlies leidt onherroepelijk tot … controleverlies.”

Dat heet managen. Managen betekent in mijn ogen ervoor te zorgen dat het zakelijk proces beheersbaar blijft. De 80/20 regel is daarbij van toepassing. 80% van alle activiteiten is standaard en vraagt wellicht 20% van onze inzet (dat kun je dus heel goed organiseren en controleren), terwijl 20% van alle activiteiten niet standaard is en mogelijk 80% van onze tijd in beslag neemt (de percentages dienen uiteraard als voorbeeld). Om goed met deze 20% om te kunnen gaan is flexibiliteit of aanpassingsvermogen noodzakelijk (Darwin). Daarnaast kan tijd onze vriend zijn: sommige problemen lossen zich namelijk in de tijd vanzelf op, maar je moet wel weten welke problemen daadwerkelijk aandacht en inzet behoeven.

Efficiency, effectiviteit en productiviteit gaan hand in hand, maar dat moet je wel kunnen meten en sturen en dat vergt het nodige van een organisatie (mensen en systemen). Een ‘aanrommel’ organisatie moet over goed in het business proces ingevoerde (ervaren) mensen beschikken, anders wordt het alsnog letterlijk en figuurlijk een zootje (met ontevreden klanten als resultaat)! ”Intelligente” systemen (analytics) kunnen een belangrijke rol spelen in het beheersbaar en kosten & opbrengsten efficient / effectief runnen van een onderneming.

Dus ‘aanrommelen’ moet wel genuanceerd geinterpreteerd worden.

Toon alle 5 reacties
x
x