23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme

Actueel · Boeken

Ha-Joon Chang, een Zuid-Koreaanse econoom die doceert aan de Universiteit van Cambridge. Chang vindt het kapitalisme nog altijd het beste economische stelsel dat bestaat, maar deinst niet terug voor maatregelen waarvan vrijemarkt-ideologen griezelen. Ha-Joon Chang schreef vorig jaar het uiterst interessante boek 23 Things They Don’t Tell You About Capitalism.

“Vergeet even de financiële meltdown, waarvan de gevolgen zich nog tientallen jaren zullen doen voelen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het vrijemarktbeleid al daarvoor in de meeste landen tot lagere groei, toenemende ongelijkheid en groeiende instabiliteit had geleid”

Volgens de auteur zijn er de laatste drie decennia meer en zwaardere economische crises doordat de westerse overheden al te zeer de raad van vrijemarkteconomen ...

Harry van de Goor
Gelukkig dat er ook nog mensen aan het woord komen met gewoon gezond verstand. Wat Ha Joon Chang zegt is in feite wat we in de vorige eeuw "de geleide markteconomie" noemden. Werkte prima! Moet nu gewoon even opnieuw "ontdekt" worden, hetgeen in het huidige tijdsgewricht, te weten de nadagen van het financieel kapitalisme, wel een lastige opgave is. Maar het lijkt erop dat "het volk" het al een beetje begint te snappen, getuige de toenemende populariteit van de SP.
Stefan van Weers
Lid sinds 2019
Fijn om te zien dat Ha-Joon Chang weer op de voorpagina van de site staat. Een tijd terug was er ook een verwijzing op de site naar zijn lezing n.a.v. dit boek (zie de link naar Tegenlicht). Inderdaad, nuchter, realistisch en zonder prententie. Op het eind van de lezing toont hij zelfs zijn e-mail adres met de belofte om mails ook te beantwoorden. En dat deed hij. Mijn alternatieve titel voor zijn boek kon hem wel bekoren: 'The 23 things we don't want to know about capitalism'. "It aptly discribes the spirit of my book", reageerde hij.
Ik vrees dat dit ook een beetje het probleem is: we weten het wel, maar we willen het niet weten. En toch kan het niet vaak en helder genoeg worden gezegd.
Stefan van Weers

Meer over Crisismanagement