De crisis zet door. Onnodig!

Actueel

De slechte prestaties van de eurozone zijn niet het gevolg van een natuurramp, maar zijn van eigen makelij.

 Ewald Engelen beschreef onlangs in het Parool de vijf megafouten waar we voor boeten. Er zijn genoeg voorbeelden van hoe je beter met een crisis om kan gaan. Al eerder toonde Engelen zich een pleitbezorger van Keynes. Uit  zijn column volgen hier de lessen uit de recente praktijk.

"Deze week maakte Eurostat de groei- en werkloosheidscijfers van het afgelopen kwartaal bekend. Een krimp van 0,2 procent en een werkloosheid van 12,1 procent. De internationale pers was er als de kippen bij om de cijfers 'historisch' te noemen: hoogste werkloosheid ooit en langste recessie (vijf kwartalen) sinds de Tweede Wereldoorlog.

 Het schokkendst is de groeiende kloof tussen VS en Europa. Terwijl de Amerikaanse economie sinds 2008 met 3,2 procent is gegroeid, is de eurozone met 2,8 procent gekrompen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het groeiverschil tussen VS en Europa niet zo groot geweest. Terwijl de crisis toch echt daar is begonnen.

Het erge is dat het onnodig is. De slechte prestaties van de eurozone zijn namelijk niet het gevolg van een natuurramp, maar zijn van eigen makelij.



De eerste fout was onderschatting van de rol van de Europese banken in de financiële kladderadatsch: ABN Amro, Deutsche Bank, SocGen, Barclays waren uitbaters van het hypothekencasino, niet de slachtoffers ervan. 

De tweede was nalaten banken te dwingen schoon schip te maken; terwijl de Amerikaanse overheid de banken al in 2008 het pistool op de slapen zette, heeft Europa zitten suffen, waardoor we nu zijn opgescheept met zombiebanken. 

De derde is hardvochtige schuldsanering; terwijl je in de VS kunt weglopen van je schuld, is de ECB alleen maar aardig voor banken en worden huishoudens tot aan de poorten van de hel achtervolgd, waardoor de private schulden in de eurozone nu hoger zijn dan in schuldenland VS.

 De vierde is dat sinds 2010 alles in het teken staat van het terugdringen van de staatsschuld, terwijl private schulden het echte probleem zijn.

 De vijfde is een muntunie die lidstaten iedere bewegingsruimte ontzegt.

Voldoende reden voor een fijne revolutie, dunkt me."

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in de media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bron. Bron: Ewald Engelen, Het Parool, 18-05-13.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem Mastenbroek
Pro-lid
De remedie ligt voor het oprapen!

De al tijden door Paul Krugman en anderen (oa Ewald Engelen) aanbevolen remedie wordt nu door Japan in de praktijk gebracht. Het resultaat ‘Japan bewijst: EU moet stoppen met bezuinigen’ Volkskrant, 17-05-13
Overigens weten we al dat het zo werkt sinds de grote depressie van bijna een eeuw geleden, en de econoom John Meynard Keynes. De VS en Japan laten zien dat het werkt. Wat we nog niet weten is waar de verblinding in Brussel en bij tal van regeringen in Europa vandaan komt.

Hier volgen enkele citaten uit het artikel van Peter de Waard, Volkskrant 17-05-13

De spectaculaire groei van de Japanse economie heeft voorstanders van agressieve stimulering in hun overtuiging gesterkt dat ook de eurozone moet stoppen met bezuinigen. De in grootte derde economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal 0,9 procent, op jaarbasis een groei van 3,5 procent.

De Belgische hoogleraar aan de London School of Economics en Financial Times-columnist Paul de Grauwe zegt dat de eurozone het Japanse voorbeeld moet volgen.
Ook de Europese Centrale Bank moet volgens hem de bankbiljettenpers in de hoogste
versnelling zetten. ‘Het blijkt in Japan dat het werkt. Maar helaas is dit continent getraumatiseerd door bezuinigingen.’

De Japanse groei is voor een flink deel te danken aan een overtreffende trap van stimulering, die intussen ‘Abenomics’ wordt genoemd. Naamgever is de Japanse premier Shinzo Abe die in december vorig jaar aantrad, maar de eigenlijke architect is zijn vicepremier Taro Aso. Hij heeft de Japanse economie na ruim twee decennia stagnatie weer in beweging gekregen.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman stelde eerder dat de centrale bank van Japan het advies van economen als hijzelf en De Grauwe eindelijk heeft gevolgd. ‘Enkelen van ons hebben de Bank of Japan aangemoedigd echt agressief en avontuurlijk te worden. En het gebeurt. Dat is heel goed nieuws.’
Willem Mastenbroek
Pro-lid
De 2 Harvard economen die vaak genoemd worden als de toonaangevende wetenschappers achter het huidige bezuinigingsbeleid moeten een toontje lager zingen. Hun berekeningen blijken niet te kloppen.

Het verhaal achter het huidige beleid deugt van geen kant. Toch blijven regeringen doorgaan met dit beleid.

Waar is deze verblinding op gebaseerd?

Bron: De New York Timens, 21-05-13 http://nyti.ms/1a4AKuy
Bastiaan Versloot
Het probleem van ons huidig kiesstelsel is dat er geen behoefte is aan duurzame oplossingen, lange termijn visie en doelstellingen. Men kijkt niet verder dan 4 jaar en eigenlijk is niemand probleemeigenaar. Zo lang partijbelangen de belangen van de burger overstijgen, zal er ook geen structurele oplossing komen, omdat het namelijk geen politieke behoefte is.

Het klinkt wat drastisch, maar als we uit deze vicieuze cirkel willen stappen, zullen als burgers van Nederland kritisch moeten gaan onderzoeken of het huidige systeem nog voldoet. Ik heb daar zo’n mijn ideeën over en zou graag van gedachten willen wisselen met andere mensen.

Meer over Crisismanagement