Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Prachtige uiteenzetting, Muel.

Dit voorbeeld laat zien hoe genuanceerd en gedetailleerd we naar de impact van organisatieverandering moeten kijken.

Aan de andere kant ben ik benieuwd wat de impact zou zijn geweest als de medewerkers zelf gevraagd was om mee te denken aan een oplossing voor het probleem. Mogelijk hadden ze zelf ook het loonoffer voorgesteld. Welke uitwerking zou dit hebben gehad op b.v. de diefstalpercentages?

Dank je wel voor het delen van deze inzichten.

Vriendelijke groet,
Leon

Interessant artikel.

Op basis van mijn 26 jaar ervaring bij grote verandering- en transformatie programma’s binnen de bancaire sector internationaal heb ik geleerd dat het over het algemeen wel meevalt met die weerstand. Als er al weerstand is dan vind je die vooral bij midden- en hogerkader. Op het moment dat het een fair en transparant proces is, merk je daar bij de mensen daaronder weinig van.

Het gedonder begint pas als mensen zien dat er op grote schaal sprake is van ‘ liegen en bedriegen’ en vriendjespolitiek.

Tony de Bree

Hoi, ook in ben zeer positief over deze bijdrage. Omdat ik bij een overheidsorganisatie werk, waar dergelijke maatregelen vrij ongebruikelijk zijn, en diefstal van producten volgens mij weinig voor komt (geen waardevolle producten die een salarisvermindering kunnen compenseren), had ik nog niet eerder nagedacht over dit fenomeen. Maar ook binnen mijn organisatie kan compensatiegedrag optreden, b.v. door te stelen in tijd (later beginnen, eerder naar huis gaan). Mooi inzicht.

Op dit moment ben ik bezig met een afstudeeropdracht voor mijn MBA-opleiding. Ik zoek nog relevante wetenschappelijke informatie over sturing van organisaties, leiderschap, (verander)management en procesverbetering. Als u mij suggesties kunt geven, dan hoor ik dat graag.

m.vr.gr.
Caspar Voorberg

Mooi verhaal en leerzame reacties!

Ik ben met Leon ook wel benieuwd wat er zou zijn gebeurd als medewerkers zelf zou zijn gevraagd om mee te denken over een oplossing.

En wat het verzoek van Casper betreft: lees het boekje Bullshitmanagement van Jos Verveen maar eens. Hoewel het geen wetenschappelijk boek is, haalt hij er wel veel wetenschap bij. Vooral het aspect leiderschap komt er veel in aan de orde.

Toon alle 4 reacties
x
x